Farinera Coromina, amb seu a Banyoles (Pla de l'Estany), s’ha convertit en l’únic productor de farina de les comarques gironines després d’arribar a un acord per adquirir la marca Farines Sunyer, una companyia amb una llarga tradició familiar situada a la Bisbal d’Empordà.
Amb 127 anys d’història, l’empresa banyolina es consolida com a líder del sector de les farines de qualitat per fleca artesana arreu de l’Estat. Fruit d’aquesta entesa, Farinera Coromina elaborarà quatre varietats de farina de Farines Sunyer, ampliant així la seva gamma de productes. Farinera Coromina va tancar el 2023 amb una facturació propera als 20 milions d’euros i reforça el camí de creixement iniciat fa uns anys.
El director – gerent, Lluís Coromina Unzueta, explica que “estem molt contents de sumar una marca tan característica de les comarques gironines com ho és Farines Sunyer, amb una àmplia trajectòria formada per més de 13 generacions de moliners. Volem mantenir el seu esperit, al mateix temps que aquest acord ens permet consolidar-nos com els líders de la revolució del pa artesà fet a partir de farines de gran qualitat”.
Assegura que “fem un pas endavant molt important i creixem amb l’objectiu de cuidar, com hem fet fins ara, el producte artesà i de qualitat, invertint per incorporar l’última tecnologia i potenciant un grup humà que es caracteritza pel seu talent, experiència i formació”. Actualment, Farinera Coromina comercialitza els seus productes principalment a Catalunya i la resta de l’Estat, amb activitat exportadora a països com ara França i Portugal.
Farinera Coromina, una empresa amb 127 anys d’història
Convertit en un molí de referència, Farinera Coromina va iniciar la seva activitat l’any 1897. Durant aquest temps ha mantingut el seu caràcter familiar i un esperit d’innovació i evolució que l’ha dut a créixer, sempre treballant amb la filosofia d’una alimentació basada en tres pilars fonamentals: qualitat, salut i respecte pel medi ambient.
La companyia està situada a Banyoles i al capdavant hi ha Lluís Coromina Unzueta, cinquena generació de la família fundadora. Pertany al Grup Agri-Energia, un conjunt d’empreses que opera en els sectors de l’alimentació i l’energia. A més, també desenvolupa una important tasca social a través de la Fundació Lluís Coromina Isern.
Amb l’objectiu de garantir la màxima qualitat del seu producte i de contribuir a una agricultura sostenible i respectuosa amb l’entorn, es controla exhaustivament tota la cadena de valor del blat. Aquest és sempre de proximitat i se’n seleccionen les millors varietats. A part de produir una gran varietat de farines per a pa, pastisseria i pizzeria, també ofereix assessorament tècnic als seus clients a través de l’Obrador de Can Trull, per on ja han passat més de 1.000 professionals.
El 2016, l’empresa va rebre el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària, concedit per la Generalitat de Catalunya, com a reconeixement a l’esforç innovador en el llançament de la Farina Garrotxa. Va ser finalista d’aquest guardó el 2022 després de presentar-hi la nova Farina Florence Aurora Eco, 100% ecològica a partir d’un cereal antic que s’ha recuperat i cultivat al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
El passat mes de febrer va convertir-se en la primera farinera de fora d’Itàlia que ha estat certificada amb el segell de l’Associazione Verace Pizza Napoletana, cosa que permet que la seva farina es pugui fer servir per a les més de 1.100 pizzeries que formen part d’aquesta associació, a més de garantir una qualitat i autenticitat que la fan ideal per a qualsevol pizzeria que vulgui oferir una veritable pizza napolitana.
Present a l’European Pizza and Pasta Show 2024
L’empresa banyolina ha participat aquest any a les fires InterSICOP i a l’Alimentària, dos esdeveniments de renom internacional. El primer va tenir lloc a Madrid del 17 al 20 del passat mes de febrer i va reunir els principals representants del gremi de professionals del pa, la pastisseria, la gelateria i l’elaboració del cafè.
Barcelona va acollir la fira Alimentària del 18 al 21 de març, un certamen que s’ha consolidat com el punt de referència dels professionals de la indústria de l’alimentació, assolint la xifra de més de 100.000 visitants en l’última edició.
Farinera Coromina farà un pas més en el seu procés d’expansió internacional i participarà els dies 26 i 27 del mes de novembre a la fira European Pizza and Pasta Show 2024 que tindrà lloc a Londres. Aquest esdeveniment reuneix els millors professionals del sector de la pizza i la pasta i és una oportunitat perquè les empreses que hi assisteixen puguin donar a conèixer els seus productes al mercat europeu. Al mateix temps, la companyia ha iniciat les primeres activitats exportadores al Regne Unit amb l’objectiu de continuar ampliant la presència als mercats estrangers.