Aquest 2024, dues espècies típicament tropicals, el peix lloro atlàntic (també conegut com a “vieja canària”) i el cuc de foc, han estat trobades per primera vegada a Catalunya, mostrant els efectes de l’escalfament del mar.
Aquestes troballes, documentades en el marc de la BioMARató i gràcies a la ciència ciutadana, han estat confirmades a través de la plataforma MINKA, gestionada per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).
La “vieja canària”, una espècie de peix lloro originària de les Canàries i habitual també a les Illes Balears, va ser descoberta per sorpresa a Blanes per Virginia i Jose Manuel, una parella d’apneistes. La seva presència a Catalunya és excepcional, ja que es tracta d’un peix que viu en aigües càlides i que, fins ara, no s’havia detectat en aquesta zona. “No ens ho podíem creure”, relata Virginia, qui va pujar la imatge a MINKA per confirmar l’observació.
Un altre cas rellevant ha estat el del cuc de foc (Hermodice carunculata), un poliquet marí amb pèls urticants de fins a 30 cm, detectat per un bussejador al Parc Submarí del SES de Tarragona. Aquesta espècie invasora, coneguda pel seu cos cobert de quetes que causen irritació a qui el toca, sol habitar zones de l’Atlàntic i de les aigües càlides mediterrànies. “Sospitava que tard o d’hora el trobaríem aquí”, explica el bussejador “biosub”, que col·labora amb la BioMARató.
Indicadors de l’escalfament de les aigües
La presència d’aquestes espècies d’origen tropical a Catalunya és considerada un senyal clar de l’escalfament de les aigües del Mediterrani, una situació que preocupa la comunitat científica. “Aquestes espècies demostren que el Mediterrani es troba en un procés de canvi”, destaca Jaume Piera, investigador de l’ICM-CSIC i coordinador de la BioMARató, qui assenyala que aquest fenomen, observat de manera continuada, és testimoni de l’impacte del canvi climàtic en els ecosistemes marins.
A més del peix lloro atlàntic i del cuc de foc, altres espècies típiques d’aigües càlides s’han documentat durant l’esdeveniment de la BioMARató, que ha reunit més de 1.731 espècies i 91.211 observacions gràcies a la participació de 480 persones. Aquesta quarta edició, que ha finalitzat amb una celebració al Centre d’Interpretació de la Pesca (CIP) de l’Ametlla de Mar, destaca l’important paper de la ciència ciutadana en el monitoratge de les espècies i l’evolució de la biodiversitat marina al llarg de la costa catalana.
Una eina per a la ciència i la conservació
Amb més de 250.000 observacions verificades a MINKA, la BioMARató s’ha convertit en un dels referents de biodiversitat marina a la Mediterrània i contribueix de forma directa al coneixement de la distribució de les espècies. L’escalfament de les aigües no només atrau espècies tropicals sinó que, en alguns casos, afecta el cicle biològic d’espècies locals, com el blanquejament dels coralls mediterranis o la floració prematura de la Posidonia oceanica, que posa en evidència els canvis profunds que ja estan afectant el litoral català.
A través de la BioMARató, Catalunya es manté en alerta per les transformacions que els ecosistemes marins experimenten, amb la participació ciutadana com a una peça clau per documentar aquest canvi climàtic.