VÍDEO: Un grup d'extrema dreta assalta la delegació de la Generalitat a Madrid

Han cridat consignes contra Catalunya, agredit els assistents i llençat gas pebre

Un grup d'extrema dreta ha irromput aquest dimecres al Centre Cultural Blanquerna, la delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, durant l'acte de celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la capital espanyola.

En l'assalt, diversos dels assistents, entre els quals hi havia diputats, han estat agredits. També han destrossat mobiliari urbà i han tirat gas pebre, mentre cridaven "No ens enganyen, Catalunya és Espanya".

El delegat del Govern a Madrid, Josep Maria Bosch, estava dalt de la tarima de l'acte en el moment dels fets i s'hi ha mantingut en tot moment malgrat un dels joves s'hi ha encarat amb ira.

Els fets han tingut lloc quan el delegat del Govern es disposava a pujar a la tribuna per fer el seu discurs institucional. Una quinzena de membres d'un grup d'extremadreta han entrat al Centre Cultural Blanquerna i han baixat les escales cridant.

Tan bon punt han entrat a la sala on hi havia una cinquantena de persones, entre les quals diversos diputats d'Unió i PSC, han tirat a terra el mobiliari, inclosa la bandera catalana, i han mostrat ensenyes nazis i espanyoles.

Diversos diputats, entre els què hi havia Josep Sánchez-Llibre, els han plantat cara, i el delegat del govern a Madrid s'ha mantingut ferm en tot moment al seu lloc. Pocs segons després, han abandonat la sala fent les mateixes consignes.


Tan bon punt han marxat de la sala els assistents han notat una forta olor de gas que ha provocar dificultats a la respiració de diverses persones i la sala ha estat desallotjada.

Abans de l'acte ja s'havia constatat la presència a la sala de dues persones`amb posat seriós que eludien les càmeres i que són les que podrien haver alertat la resta que l'acte estava a punta de començar.

Un ferit i cap detenció

Fruit dels fets un camera de TV3 ha hagut de ser hospitalitzat amb una luxació. Fonts del Ministeri de l'Interior han informat que de moment no hi ha detinguts per aquests fets.

Condemna a l'atac

El delegat del Govern a Madrid, Josep Maria Bosch i Bessa, ha condemnat l'assalt violent que ha patit aquest dimecres la representació de la Generalitat a la capital de l'Estat i ha assegurat que els fets són "un intent d'impedir el diàleg i la paraula" i provenen d'una Espanya que prové dels moments més tristos de la transició.

Amb tot, segons el delegat, és un "fet marginal" que l'únic que fa és "fer-nos més forts" en la idea que "l'única via és el diàleg, la manifestació pacífica, la democràcia i la tolerància i respecte". La Degació del Govern presentarà una denúncia pels fets, que han provocat un ferit.

En declaracions posteriors, ha explicat que ha estat una acció ràpida que s'ha produït quan estava a punt de començar a parlar. Segons ha apuntat, els membres dels col·lectius d'extremadreta han esbotzat la porta i s'han obert pas violentant els guàrdies de seguretat privada.

Segons el delegat, l'objectiu dels assaltants era "rebentar l'acte" i per aquest motiu un cop han destrossat el mobiliari que hi havia a la delegació han abandonat la delegació. Amb tot, durant l'assalt han agredit el diputat d'Unió Josep Sánchez-Llibre i han ferit un camera de TVC, que ha hagut de ser hospitalitzat.

El balanç, segons el delegat, és que cal reafirmar-se que "el diàleg és el camí, que la paraula és la manera d'entendre's, i el respecte del contrari és l'única manera de conviure i d'assolir objectius".