Girona s'omple amb el groc de la #ViaCatalana

Una dansa aèria davant la catedral amenitza l'espera fins a les 17.14

Trams del barri vell de Girona amb dues fileres d'independentistes, crits d'"In-inde-independència" i les campanes repicant a les 17.14.

La capital de les comarques gironines ha estat un dels pols d'atracció de moltes persones que han decidit viatjar fins a la ciutat, passar-hi el dia i, quan ha arribat l'hora, agafar-se de la mà per reivindicar que Catalunya sigui un nou estat d'Europa.

"Volíem que la capital estigués ben plena", ha explicat l'Isidre, de Sant Joan les Fonts. Una dansa aèria a la façana de l'edifici de la Pia Almoina ha amenitzat l'espera per a la Via Catalana de Girona. Davant l'Ajuntament, l'alcalde i el president de la Diputació s'han unit al clam independentista.

L'afluència de gent al centre de Girona ha fet que en alguns carrers passés una cadena doble d'independentistes units per les mans. Milers de persones s'han unit a la Via Catalana al seu pas per la capital de les comarques gironines. L'ambient ha estat molt festiu i aquesta Diada han sortit al carrer moltes famílies senceres. Entre elles, la família de la Sònia d'Olot, que ha explicat que des del principi van decidir inscriure's a la Via Catalana a Girona per aprofitar i passar el dia en família a la ciutat. "Hem vingut tots aviat al matí i ja ens hem quedat a dinar aquí", ha explicat.


Engalanats amb estelades penjades al coll i la samarreta de la segona equipació del Barça, la Sònia ha explicat que tota la família ha decidit unir-se a la Via Catalana perquè volen que Catalunya sigui independent. "Estem aquí perquè, com tots, volem la independència de Catalunya i estic farta que Espanya ens estafi", ha afirmat.

Per amenitzar l'espera fins a les 17.14 en punt, a la façana de la Pia Almoina, davant la Catedral de Girona, hi ha hagut un espectacle de dansa aèria i, un cop acabada la Via Catalana, a les 6 de la tarda el cor Àkan -format per nouvinguts- ha fet un recital amb cançons, com 'País petit' de Lluís Llach.

A les 17.14 en punt les campanes han començat a repicar i ha començat la Via Catalana, tot i que la majoria de gent ja estava en posició des de feia una bona estona. Clams d'"in-inde-independència", el Cant dels Segadors o "voti, voti, voti, espanyol qui no voti" ha resseguit la filera d'independentistes des de la Catedral fins a un altre punt estratègic de la ciutat, la plaça del Vi.

Davant l'Ajuntament de Girona, bona part de l'equip de govern amb l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, al capdavant i també el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, s'han unit al clam independentista. També s'han unit a la cadena regidors d'ICV-EUiA, de la CUP i algun regidor socialista.


"Hem vingut a Girona perquè volíem que la capital estigués ben plena de gent fent pinya", ha explicat l'Isidre, un veí de Sant Joan les Fonts que també ha decidit passar la Diada a Girona. "Hem decidit participar perquè creiem que ha arribat el moment de dir adéu a Espanya", ha detallat l'Isidre que afegeix que Catalunya "té dues coses però li'n falten dues més: tenim el país i la gent, però ens falta el govern i el reconeixement d'Europa, que és el que hem d'anar a buscar".

Des de Pals, en Toni també ha decidit unir-se a la Via Catalana a Girona. Amb barretina i estelada, en Toni ha assegurat que es va apuntar de seguida a la iniciativa perquè creu que és "el primer pas que ens portarà a la llibertat" i perquè hi vol ser "per poder-ho explicar als néts quan siguin grans".