Completats amb èxit els 400 km de la #ViaCatalana

La cadena humana s'ha constituït a les 17.14 hores en punt

A les 17.14 hores en punt, les campanes de la Seu Vella de Lleida han marcat simbòlicament l'inici de la Via Catalana, que ha enllaçat el Pertús amb Vinaròs. Organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), centenars de milers de persones s'han agafat les mans per configurar una cadena humana al llarg de 400 quilòmetres per reclamar la independència de Catalunya en una Diada que vol tornar a ser històrica un any després de la multitudinària manifestació celebrada a la ciutat de Barcelona. Des de la plaça de Catalunya, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha tancat la cadena escenificant que la Via Catalana ha quedat unida per les dues bandes.

Milers de persones ja han ocupat els seus llocs als trams de la Via Catalana que ha començat a recórrer, un minut abans d'un uqart de sis de la tarda, tot el territori català, des del Pertús fins a les Cases d'Alcanar, fins a endinsar-se 500 metres al terme municipal de Vinaròs, al País Valencià. Enllaçaran la via el cantant Lluís Llach, per la part catalana, i el compositor Carles Santos, a la part del Páis Valencià.


De fet, no ha estat fins a aquest dimecres al matí que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV). Aquesta iniciativa havia estat prohibida per la subdelegació del govern espanyol a Castelló adduint motius de seguretat vial i integritat dels manifestants el passat dilluns.


A Roda de Berà, prop d'un miler de castellers s'han concentrat en aquest tram de la Via, on han ocupat el doble de la capacitat prevista. En total, deu colles castelleres acompanyades pels assistents de la Via i els nombrosos turistes que es troben a la zona, que han estat testimonis de primera mà de les reivindicacions en aquesta Diada.

Els assistents a la Via en molts altres llocs de Catalunya, com Avinyonet del Penedès, Girona, Figueres i El Pertús, a més de les ciutats de Barcelona i Tarragona, han arribat fins a quatre hores d'antel·lació, al seus llocs, on han aprofitat per dinar i agafar forces abans de començar la cadena. En tots els casos, s'hi ha pogut veure les samarretes grogues reivindicatives, a més d'estelades, senyeres, missatges com 'Catalunya is not Spain i samarretes de la segona equipació del Barça.