L’Hospital de Palamós realitza la seva primera donació multi-teixits

S'uneix al Trueta, Santa Caterina i hospital d'Olot que ja ofereixen aquest servei

L’Hospital de Palamós (Baix Empordà) ha dut a terme la seva primera donació de multi-teixits, un procés que permet donar una segona vida a ossos, tendons, pell, artèries, còrnies i vàlvules cardíaques de pacients que han perdut la vida.

Aquesta fita ha estat possible gràcies a la col·laboració entre diverses entitats: el grup de teixits de SSIBE, format per professionals de diferents línies assistencials; el Donor Center, que s’encarrega de l’extracció; i el Banc de Sang i Teixits, que rep els teixits.

El personal d’infermeria juga un paper clau en la detecció de possibles donants, establint contacte directe amb els pacients i les seves famílies durant l’ingrés. L’acceptació per part dels familiars resulta fonamental per poder realitzar aquestes donacions, que s’organitzen de manera coordinada per garantir el seu èxit.

Amb aquesta primera donació de multi-teixits, l’Hospital de Palamós s’uneix a altres centres de la Regió Sanitària de Girona com l’Hospital Josep Trueta de Girona, el Santa Caterina de Salt (IAS) i l’Hospital d’Olot, ampliant així la seva capacitat per donar teixits com artèries, pell, ossos i tendons, sumant-se a la donació de còrnies, iniciada el 2017.

Compromís amb la donació i treball en xarxa

La donació de teixits forma part del dret dels pacients en la seva etapa final de vida, i l’ampliació a la donació de multi-teixits reafirma el compromís de l’Hospital de Palamós amb la comunitat. Aquest pas s’emmarca dins d’un model de treball en xarxa, iniciat el 2015, que implica la coordinació entre els hospitals comarcals i l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta per a la donació d’òrgans i teixits.

El model sectorial, que ha permès la incorporació de la donació de còrnies als hospitals comarcals a partir de 2017, busca que cada centre sigui autònom en la detecció i extracció de teixits. Durant el 2023, l’Hospital de Palamós va registrar un rècord de 56 donants de còrnies, el millor resultat en els set anys que es realitzen aquestes extraccions, gràcies també a l’expansió de la donació a entorns hospitalaris, sociosanitaris i atenció domiciliària.