Girona reivindica que la Diada demostri obertament al món els anhels catalanistes

L'acte institucional remarca que els polítics han de garantir que Catalunya tingui consulta

La Diputació, l'Ajuntament de Girona i la Generalitat han celebrat conjuntament, un any més, la Diada Nacional de Catalunya. L'acte, que ha tingut lloc a l'auditori Josep Irla de la Generalitat a Girona, ha comptat amb l'assistència de més d'un centenar de persones i de nombroses autoritats.

Durant les seves intervencions, el president de la Diputació, l'alcalde i el delegat del Govern han reivindicat que aquesta Diada ha de servir per demostrar a nivell mundial que, malgrat les diferents ideologies i pensaments, el poble català està unit a l'hora de reclamar que pugui decidir lliurement el seu futur de manera democràtica.

"Tenim el ferm convenciment que l'exercici del dret a decidir ha d'incloure tota la societat catalana, fins i tot aquells que ara hi són en contra. Els hem de convèncer que, en democràcia, les urnes sempre han de parlar", ha afirmat el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, que ha afegit que aquest dret a decidir "no és contra ningú", sinó exercir la democràcia.

L'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, és un dels polítics obertament independentistes. Durant el seu discurs, ha remarcat que "per aconseguir construir un horitzó comú com a país, primerament necessitem el reconeixement de la nostra plenitud com a poble". Puigdemont també ha recordat que la ciutat de Girona i les comarques gironines són una clara expressió de la idea de transversalitat i pluralitat que tenen com a denominador comú la voluntat a decidir. Puigdemont ha fet referència al caràcter més reivindicatiu que festiu que ha pres la Diada en els darrers anys.

El delegat del Govern a les comarques gironines, Eudald Casadesús, també ha destacat que la manera de fer democràcia del poble de Catalunya està marcada "pel diàleg, la legalitat, el civisme, l'esperit pacífic, les àmplies majories i el respecte a les minories".

L'acte ha conclòs amb l'actuació del Cor de Cambra de la Diputació, que ha interpretat tres peces musicals; Amor que tens ma vida; Rossinyol i Els Segadors, que ha fet posar dempeus tot l'auditori.

A l'acte institucional de la Diada hi han participat diputats de la Diputació de Girona, regidors de l'Ajuntament i també diversos directors de serveis territorials. A nivell de Govern també hi han participat directors d'àrea com Ricard Font o Joan Pluma. Càrrecs del PP, com el subdelegat del govern espanyol o la regidora Cuca Mascort també han participat en la commemoració de la Diada. Joaquim Nadal, Montse Surroca, Coralí Cunyat, Anna Pagans, el Bisbe de Girona, comandaments policials i de l'exèrcit o la rectora de l'UdG també s'han unit a l'acte institucional.