El TJS del País Valencià autoritza la #ViaCatalana

La iniciativa havia estat prohibida pel govern espanyol, que haurà de pagar els costos del procés judicial

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) ha autoritzat la celebració de la cadena humana convocada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) a Vinaròs i que ha d'enllaçar amb la Via Catalana a Alcanar.

Aquesta iniciativa havia estat prohibida per la subdelegació del govern espanyol a Castelló adduint motius de seguretat vial i integritat dels manifestants el passat dilluns. ACPV va presentar un recurs al TSJPV contra aquesta prohibició i aquest mateix dimecres el tribunal els ha donat la raó.

El tribunal ha declarat contrària al dret la resolució de la subdelegació prohibint la cadena i ha condemnat l'Estat a pagar els costos del procés.

Dilluns, la subdelegació del govern espanyol a Castelló va decidir prohibir la cadena humana convocada per Acció Cultural del País Valencià per enllaçar Alcanar (Montsià) amb Vinaròs (Baix Maestrat). Una decisió que suposava un gir respecte a un anunci anterior, quan havia donat el vistiplau a la iniciativa. Segons la resolució de la subdelegació, la prohibició es va basar en un informe desfavorable de la Guàrdia Civil de la prefectura de Castelló que al·legava que la celebració de la cadena alteraria el manteniment de la seguretat vial i ciutadana.

Acció Cultural va recórrer la resolució del govern espanyol al TSJ del País Valencià. En el seu recurs, l'entitat considerava que s'havia vulnerat greument el dret de manifestació i sol·licitava aixecar la prohibició. A més, també al·legava que la comunicació de prohibir provocava "indefensió" a l'entitat perquè s'havia informat dos dies abans de la convocatòria.

Aquest mateix dimecres, coincidint amb la Diada, el tribunal ha estimat el recurs presentat per Acció Cultural i ha anul·lat la resolució de la subdelegació del govern espanyol a Castelló, que ha declarat contrària al dret. D'aquesta manera, ha aixecat la prohibició i la cadena entre Alcanar i Vinaròs es podrà fer aquest mateix dimecres. A més, el tribunal ha condemnat l'Estat a pagar els costos del procés judicial.