Aquest any, el tradicional repicament general de campanes de Banyoles, que es realitza la vigília de la Festa Major de Sant Martirià, promet ser el més destacat dels darrers anys. A les 19:15 h del divendres 18 d’octubre, totes les campanes dels deu campanars de la ciutat repicaran a l’uníson, inundant Banyoles amb aquest so mil·lenari. Aquesta iniciativa, coordinada entre l’Ajuntament i l’Arxiprestat de Banyoles, pretén posar en valor el patrimoni immaterial que representa el so de les campanes, una part fonamental del paisatge sonor i cultural de la ciutat.
Segons els historiadors, Banyoles conserva 18 campanes distribuïdes en deu campanars, entre els quals destaquen Santa Maria dels Turers, el Monestir de Sant Esteve, l’església de Sant Pere, la Sagrada Família i altres. Aquestes campanes, pel seu valor patrimonial, històric, etnològic i musical, representen un element únic del paisatge sonor de la ciutat. Aquesta serà la primera vegada que totes elles sonaran simultàniament en ocasió de la Festa Major. Algunes d’aquestes campanes, com la de l’església de la Sagrada Família, que serveix com a seu del Manípul de Manaies de Banyoles, han hagut de ser rehabilitades especialment per a l’ocasió.
Miquel Cuenca, regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament, ha destacat la importància de preservar aquest so ancestral, afirmant que les campanes han estat la banda sonora de la vida a Banyoles al llarg de la seva història. Albert Tubert, regidor impulsor de la declaració del so de les campanes com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), ha subratllat que aquesta tradició mil·lenària és una part fonamental de la identitat de la ciutat, especialment el toc de les hores de Santa Maria dels Turers, que s’ha mantingut inalterat des del 1569.
El repic es farà manualment en alguns dels campanars, com el del Monestir de Sant Esteve, l’Asil, el Sagrat Cor, El Remei, les Carmelites i la Sagrada Família, mentre que en altres com Santa Maria dels Turers, Sant Pere i la Clínica Salus Infirmorum, es farà de manera automàtica. A Sant Esteve i al Remei, els encarregats de tocar les campanes seran Gabriel Estragués i Sílvia Morera, alumnes de l’Escola de Campaners de la Vall d’en Bas, dirigida pel campanòleg Xavier Pallàs, qui ha assessorat l’organització d’aquesta iniciativa.
El so de les campanes, un patrimoni protegit
Aquest acte s’emmarca dins la declaració del so de les campanes de Banyoles com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), aprovada per l’Ajuntament el 2021. La protecció d’aquest patrimoni respon a la preocupació per la desaparició d’una tradició que havia estat clau per a la vida quotidiana de les poblacions. Antigament, cada esdeveniment tenia un toc de campana específic que la població sabia identificar, però amb el temps, l’electrificació i l’aparició de nous mitjans de comunicació van fer que aquesta pràctica quedés relegada.
La protecció de les campanes no només és una prioritat local, sinó també internacional. El 2017, la Generalitat de Catalunya va declarar els tocs de campana Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional, i el 2022 la UNESCO els va reconèixer com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Un patrimoni amb segles d’història
El primer document que esmenta les campanes de Banyoles data del 1265, i es creu que el seu ús es remunta a èpoques molt anteriors. Les campanes servien tant per anunciar actes religiosos com esdeveniments civils, amb tocs que la població podia identificar. Tot i les destruccions sofertes durant la Guerra Civil, algunes campanes i els seus tocs han perdurat fins avui, com el cas de la campana de les hores de Santa Maria dels Turers.
Un altre cas remarcable és el toc manual diari que es manté al convent de les Mares Carmelites, l’únic campanar de la ciutat on encara es toca així. Aquesta comunitat també conserva el toc de mal temps, una pràctica gairebé desapareguda arreu des de principis del segle XX.
Amb aquesta iniciativa, Banyoles no només celebra la seva Festa Major, sinó que també fa un homenatge al seu ric patrimoni sonor, conservant i promovent un element cultural que ha acompanyat la seva història durant segles.