Els productors de la DOP Oli Empordà fa tres anys que pateixen les conseqüències de la sequera que viu la comarca. L'any passat van registrar la collita més "minsa" de la seva història. O almenys, dels últims 40 anys. Només es van obtenir uns 70.000 litres, aproximadament una quarta part del que seria una producció "normal" del voltant de 250.000 litres.
Enguany les previsions són una mica més optimistes, tot i que no s'assoliran de ni lluny les xifres de fa uns anys. El president de la DOP, Simó Casanovas, explica que calculen que la collita d'aquest any serà "millor" que la del 2023 i que es podrien rondar els 100.000 litres, potser una mica més.
"Es fa difícil fer previsions perquè els arbres tenen una producció molt irregular. Hi ha oliveres que en tenen, d'altres que no. El que sí que està clar és que sembla que hi ha més olives que l'any passat", assegura.
Sobre la qualitat, Casanovas creu que serà millor que la dels últims anys. "A la primavera ha plogut bé, l'oliva s'ha pogut desenvolupar bé, no ha patit", explica. Malgrat les tramuntanades de fa unes setmanes que assequen el fruit, el president de la DOP Empordà diu que les pluges de mitjans de setembre han permès que es recuperés. "Esperem un bon rendiment i obtenir un oli dels millors dels últims anys", afegeix.
D'altra banda, Casanovas creu que si no es recupera la pluviometria que hi havia abans (d'entre 500 i 600 mil·lilitres), hi haurà anyades "més petites". De fet, el responsable de la DOP diu que la collita d'enguany és conseqüència directa de la sequera de l'anterior perquè les olives d'aquest any surten dels brots que va sortir l'any passat.
"Aleshores, com que l'any passat va patir molta sequera, no va poder brotar, va fer uns brots molt petits o directament no en va fer", afegeix. A més, també a conseqüència del clima, la collita cada cop s'avança més i està previst que comenci a mitjans d'aquest mes.
Casanovas diu que la situació actual provoca un "desànim general", tot i que no els consta que ningú hagi decidit plegar i abandonar. Portem dos, tres anyades, perquè aquesta també serà una anyada petita, que els costos amb prou feines no s'arriben a cobrir", remarca. "De totes maneres, l'any passat hi va haver molta gent que no va collir, perquè no tenia olives directament, o perquè en tenia molt poques, i aquest any, doncs, comptem que sí que ho faran", afegeix.
Varietats autòctones
La DOP Oli Empordà abasta les comarques de l'Alt i el Baix Empordà i alguns municipis del Pla de l'Estany i el Gironès. La zona compta amb unes 2.000 hectàrees d'oliveres, 900 de les quals estan adscrites a la denominació.
La producció d'oli la fan repartida en cinc trulls cooperatius: Mas Auró a Esponellà (Pla de l'Estany), Efasureda Casanovas d'Ullà (Baix Empordà), Empordàlia a Pau (Alt Empordà), la Societat Agrícola Siurana de Siurana (Alt Empordà) i Ylla a Cabanes (Alt Empordà).
L'oli d’oliva verge extra d'aquesta denominació d'origen s'elabora a partir de les 3 varietats autòctones i exclusives de la zona DOP (argudell, curivell i llei de Cadaqués) i una varietat tradicional (arbequina) que es conrea en la zona des del segle XVIII. La varietat argudell és la majoritària i la que dona la personalitat a l’oli. Per això, la seva presència ha de ser majoritària en els olis produïts dins la DOP, amb un percentatge mínim del 51%.