Judici a un galerista d'art acusat d'apropiar-se d'un Miró

El fiscal demana tres anys de presó

La fiscalia demana 3 anys de presó per a un galerista d'art acusat d'apropiar-se d'una obra de Joan Miró que un client li va donar per tramitar-ne la compravenda. Segons l'acusació pública, Miquel T. M. no va vendre el quadre ni el va tornar mai al seu propietari legítim.

El cas havia d'arribar a judici aquest dimarts però finalment ha quedat suspès perquè la defensa ha aportat a última hora la gravació d'una conversa entre acusat i víctima que volen utilitzar per demostrar que la víctima real és el galerista.

Segons la defensa, la suposada víctima es va "aprofitar de la confiança" que li tenia el galerista per acordar una operació de compravenda en negre i, després, intentar treure-li diners.

El fiscal acusat Miquel T. M. d'un delicte d'apropiació indeguda i demana que el condemnin a 3 anys de presó i a pagar una multa de 3.000 euros. En matèria de responsabilitat civil, el galerista s'enfronta a pagar 60.000 euros en concepte d'indemnització.

Segons les acusacions, la víctima, propietari d'una obra de Joan Miró, es va posar en contacte amb l'acusat per demanar-li que li vengués el quadre. Segons l'acord que van signar, la víctima li donava l'obra i un certificat d'autenticitat i li donava un termini de temps (fins al 22 de febrer de 2011) per vendre el quadre per 60.000 euros. Si no aconseguir vendre'l, el galerista li havia de tornar l'obra. "En arribar la data establerta com a termini màxim, l'acusat, guiat per l'ànim d'obtenir un benefici patrimonial il·lícit, no ha tornat el quadre ni la suma de 60.000 euros", destaca el fiscal en l'escrit de conclusions provisionals.

El cas havia d'arribar a judici aquest dimarts al matí a la secció tercera de l'Audiència de Girona, però ha quedat suspès perquè la defensa ha introduït una prova que considera "clau" per desmuntar la tesi de l'acusació. Aquesta prova és una gravació d'una conversa de gairebé una hora entre acusat i víctima durant la qual, segons ressalta el lletrat de la defensa Carles Ribas, queda "demostrat" que el galerista ha estat víctima d'un parany.

Segons la tesi de la defensa, el galerista i el propietari del quadre es coneixien des de feia temps i tenien una relació de confiança, que la suposada víctima hauria aprofitat per enganyar l'acusat. La defensa sosté que els dos homes van pactar una operació ideada pel propietari del Miró. Segons ha explicat Ribas, l'home volia tenir un quadre més gran i de més valor i, per aconseguir-li, li va donar al galerista el quadre que ja tenia i 50.000 euros per cobrir la despesa del quadre.

Llavors, Miquel T. M. li va aconseguir un quadre més valuós i, com que hi confiava, va deixar que se l'endugués a casa sense signar cap tipus de document. A partir d'aquí, el rastre del quadre es perd. El galerista assegura que el va entregar però la víctima nega l'existència d'aquest altre quadre valorat en 110.000 euros.

La defensa ressalta que el propietari del quadre es va penedir de l'operació de compravenda i va intentar desfer el que ja havien fet al·legant que tenia dubtes i que li semblava que el quadre més valuós era fals. Per això, el galerista va demanar informes d'autenticitat per demostrar-li que era original. Tot i això, segons assegura la defensa, l'ara denunciant va "coaccionar i amenaçar" fins que va aconseguir que el galerista li tornés 53.000 euros de la seva butxaca "per estalviar-se problemes". 

Fiscalia i acusació particular analitzaran ara el contingut de la conversa que el galerista va gravar i ja hi ha nova data per al judici: el 25 de setembre. La defensa ja ha avançat que si aconsegueixen una sentència absolutòria es plantejaran denunciar el propietari del quadre per estafa i denúncia falsa.