Puigdemont afirma que Girona té diners per la col·lecció Santos-Torroella

L'alcalde va retirar el punt del ple de dilluns pels dubtes de l'oposició

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha parlat aquest dimarts per primera vegada del projecte que fa mesos que negocia en silenci amb la vídua del crític d'art Rafael Santos Torroella (Portbou 1914- Barcelona 2002). Santos Torroella va acumular durant la seva vida una de les col·leccions d'art contemporani més importants, que inclou originals de Miró, Dalí, Tàpies, Picasso, Frida Kahlo i d'altres reputats artistes. A banda de la col·lecció, aquest crític d'art també té una important biblioteca i arxiu personal, que es conserva íntegre a un magatzem del carrer Balmes de Barcelona.

Segons ha detallat l'alcalde, les negociacions amb la seva vídua, Maite Bermejo, fa un any que duren i, finalment, han aconseguit tancar un acord de paraula per 3,9 MEUR, un milió per sota del preu de taxació. A l'acord, es preveu que l'ajuntament només pagui per la col·lecció d'art ja que la biblioteca i l'arxiu personal seran cedits gratuïtament al consistori amb la condició que sigui accessible per a estudiants i investigadors. 

Puigdemont tenia intenció d'aprovar aquesta compra en el ple de dilluns però, finalment, va retirar el punt de l'ordre del dia per por de no poder-lo aprovar, ja que CiU governa en minoria. Segons ha expressat, l'oposició té dubtes no pel que fa a la compra de la col·lecció que, segons Puigdemont, té un "valor inqüestionable", sinó sobre com es finançarà el projecte de rehabilitació de la Casa Pastors (l'antiga Audiència Provincial), on s'ha d'exposar. 
L'alcalde també s'ha compromès, a petició del PSC, a encarregar un informe que analitzi l'impacte sobre el mercat turístic que pot tenir la exhibició de la col·lecció de Santos Torroella.

Un pagament a set anys

L'alcalde ha explicat que el pagament de la col·lecció es faria en set anys i que l'ajuntament "està en condicions més que sobreres" de poder-ho assumir. "Representa un 0,6% del pressupost global de l'ajuntament", ha detallat Puigdemont, que remarca que és una "bona operació" ja que s'ha aconseguit que la vídua accedeixi a vendre la col·lecció per un preu un milió d'euros inferior al preu taxat, que era de 4,8 MEUR.

Puigdemont ha alertat que tot el que s'ha pactat amb Maite Bermejo ha estat de paraula, tot i que la seva intenció era signar un preacord. "Vaig comentar-ho amb els serveis jurídics però em van dir que no era possible, cal que l'acord es prengui per ple", ha detallat Puigdemont, que espera que el temps que li ha demanat l'oposició no jugui en detriment dels interessos de l'equip de govern per comprar aquesta cobejada col·lecció d'art. "Les converses han estat llargues i discretes i valoro molt el compromís de la seva vídua per la ciutat de Girona, per la qual Santos Torroella tenia una estima molt especial", ha declarat l'alcalde.

La Casa Pastors, per fases

Puigdemont ha explicat que l'oposició ha demanat més informació, especialment sobre com es pensa pagar la rehabilitació de la Casa Pastors, on l'ajuntament vol exposar les obres. L'alcalde ha reconegut que encara no hi ha projecte redactat però ha destacat que "el més important és que sabem què hi volem fer". L'alcalde ha avançat que la rehabilitació s'haurà de fer per fases i que el seu cost de ben segur superarà els 3,9 MEUR de la compra de la col·lecció.

Segons ha detallat, han previst que es pugui fer una primer fase d'obres "que seria molt assequible" per poder posar-hi la col·lecció tan bon punt ja se'n pugui disposar. Puigdemont ha explicat que en l'acord pres amb la vídua del crític es va remarcar que la col·lecció arribaria a Girona un mes després de fer el primer pagament.

L'alcalde no ha avançat quan es podrà dur de nou aquest acord al ple ni tampoc s'ha aventurat a fixar un calendari per fer les primeres obres a la Casa Pastors.

La postura del PSC

El grup municipal del PSC ha demanat a CiU que no vagi sol en la compra de la col·lecció d'art i busqui socis ja sigui en d'altres administracions públiques o a través d'empreses.

La portaveu del grup, Pia Bosch, ha demanat al govern municipal que expliqui si té un projecte global darrera d'aquesta adquisició perquè alerta que no pot ser una acció "aïllada". El PSC calcula que el projecte s'enfila més enllà dels 10 MEUR si es té en compte que s'ha de rehabilitar la Casa Pastors i fer campanyes de promoció del nou museu. Per això, ha demanat al govern que maduri la proposta i busqui consens amb el món cultural.