Tanquen l'església de Platja d'Aro pels repetits robatoris

Només obrirà quan es celebri missa

El rector de l'església de Santa Maria de Platja d'Aro (Baix Empordà), Ernest Zaragoza, ha decidit tancar l'accés al centre i només obrir l'església durant els actes cerimoniosos. Zaragoza ha pres aquesta decisió després de patir nombrosos robatoris d'espelmes, diners o calzes de la sagristia valorats en 2.000 euros.

El mateix rector assegura que coneix els tres lladres que hi accedeixin i fins i tot ha n'enxampat un d'ells 'in fraganti'. "Amb unes pinces treia els diners de la caixeta de Cárites, li vaig preguntar si no li feia vergonya robar així i em va contestar que li feia més vergonya anar a Cárites", ha explicat el rector. El tancament és provisional a l'espera de construir un cancell.

Els robatoris van començar ara fa uns set anys però en els darrers mesos s'han anat incrementant. Al principi els lladres només sostreien les espelmes i la cera que hi havia a dins de l'església. Per aquest motiu, el rector va decidir instal·lar una màquina expenedora d'espelmes perquè així hi hagués més control. Zaragoza ressalta que es tracta d'una màquina "molt cara" que van haver d'estar pagant durant un any i mig. Amb aquest canvi, el rector esperava que els robatoris s'aturessin però els lladres no van parar aquí, tot al contrari.

Veient que no podien emportar-se les espelmes, van començar a sostreure els diners de la caixeta de Cáritas. "A vegades hi ha 50, 100 o fins i tot 500 euros i ens trobàvem que, de cop, gairebé no hi havia res", ha detallat. Va ser llavors quan el rector es va adonar que hi havia uns tres lladres habituals que acostumaven a furtar els diners de la caixeta utilitzant unes pinces llargues, "com les que s'acostumen a fer servir per a la barbacoa", ha explicat. "Un dia vaig en enxampar a un quan intentava treure els diners, li vaig tocar l'esquena i li vaig preguntar si no li feia vergonya robar així a Cáritas, que podia trobar ajuda en aquesta entitat i ell em va respondre que no, que ja anava al Banc d'Aliments, i que li feia més vergonya anar a Cáritas perquè robar tothom ho feia", comenta Zaragoza. El rector va amenaçar l'home amb denunciar-lo als Mossos d'Esquadra però al cap de tres setmanes tornava a estar a l'església.

"Per molt bona voluntat que tingui no es pot mantenir, ells et vigilen saben quan estàs en un costat o a l'altre", lamenta el rector. Després de conèixer que els lladres sostreien els diners, Zaragoza va decidir instal·lar-hi tancats amb clau. "Cada setmana comprava tres tancats perquè els lladres els trencaven tots", ha detallat. Finalment, el rector va decidir que la millor forma per combatre els furts era recollir els diners els dissabtes i diumenges al vespre en comptes de fer-ho un cop per setmana. "Només deixo algunes monedes perquè m'estimo més que vagin robant poc que no facin malbé el material", ha afegit.

Tot i això, els delinqüents veien que ja no podien obtenir tants diners com abans van accedir a la sagristia, rebentant les portes de l'església i es van emportar quatre calzes valorats en més de 2.000 euros, la catifa de l'església i llibres, entre moltes d'altres coses. "He hagut de posar un tros de moqueta perquè així si se l'enduen només son 40 euros", ha explicat el rector mentre reia per no perdre els ànims. Fins i tot, ara fa pocs dies va escriure una carta demanant que s'aturessin els robatoris sense èxit.

Per tots aquests motius, després de consultar-ho amb el consell parroquial, el rector ha decidit tancar l'església i només obrir-la quan es realitzin actes de culte com bateigs o funerals. Durant aquest estiu s'hi podia accedir pràcticament durant tot el dia des de les nou del matí i fins a les nou del vespre. "Mantindrem aquest tancament fins que poguem instal·lar un cancell perquè la gent vegi l'interior de l'església però no pugui entrar-hi", ha comentat. En principi, el consell parroquial es reuneix un cop cada any per Nadal i està previst que per Setmana Santa ja sàpiguen si disposen del pressupost per realitzar aquestes reformes. "Si el cancell és tot de vidre el preu pujarà més però si la meitat està fet de fusta potser és més barat", ha valorat.

Zaragoza ha assegurat que els lladres no són "persones necessitades". "Ara fa tres setmanes, un dilluns, van venir tres lladres entre les 9 i les 10 del matí, un d'ells es va emportar els diners de la caixeta, una senyora va arreplegar els mantells i les flors de plàstic de l'església i el tercer intentava emportar-se alguna cosa més però el vaig parar a fora", ha conclòs el rector.