Begur retorna a l'època dels indians

Milers de persones han omplert els carrers de la ciutat per visitar la 10a edició de la Fira d'Indians

Begur s'ha tornat a vestir de blanc per celebrar la 10a edició de la Fira d'Indians. Milers de persones han omplert els carrers i la platja de Sa Riera d'aquest municipi del Baix Empordà per recordar els seus orígens més cubans.

L'arribada d'en Pere Roger, un dels indians més reconeguts de la vila, ha donat el tret de sortida al dia més fort d'aquesta mostra plena de tradicions. Fins aquest diumenge, els visitants podran gaudir d'una àmplia oferta cultural i lúdica amb mostres d'oficis, productes d'ultramar, exposicions i taules rodones on s'analitza el llegat dels 'americanos'. A més, per celebrar els deu anys d'història s'ha creat una exposició fotogràfica on es recorda l'evolució de la mostr La Fira d'Indians de Begur és una de les mostres més importants de la Costa Brava i, habitualment, rep uns 40.000 visitants.

La mostra recorda i reivindica la intensa relació que hi va haver entre Cuba i Begur al llarg del segle XVIII i XIX. En concret, fa referència a tots aquells catalans i gironins que van marxar cap a Cuba buscant un futur millor. Així, la fira retrata aquells ciutadans que van retornar uns anys més tard, després d'haver prosperat en els seus negocis, i que van potenciar els pobles gironins, com Begur, amb la seves grans fortunes. Un dels indians més reconeguts d'aquesta vila del Baix Empordà va ser en Pere Roger, un personatge que el poble ha volgut representar amb "L'arribada de l'indià', que ha comptat amb l'ajuda del grup de teatre de la vila.


 
En total, una trentena de persones vestides d'època han esperat a la platja de Sa Riera com Roger amb la seva família i amics trepitjava la sorra. Fins a aquest indret s'han apropat milers de visitants i veïns de Begur que han volgut divertir-se una estona i recordar els seus orígens. Enguany, com a novetat, una desena de persones s'han vestit amb els banyadors tradicionals d'aquelles èpoques que tenien carbasses buides penjades a la cintura.

Mentrestant, als carrers del poble milers de persones visitaven les parades amb productes d'ultramar, participaven en xerrades, taules rodones sobre el llegat dels 'americanos' o fins i tot veien mostres d'oficis artesanals d'ara fa tres segles. A més, per commemorar els deu anys d'història d'aquesta fira, el consistori ha creat una exposició amb fotografies i documents que recorden l'evolució de la mostra.

Unes 50 parades i una gran oferta cultural

"Aquest és el segon dia i la jornada més forta de la fira, una mostra que està molt consolidada i que enguany compta amb concerts de Lucrecia o Sílvia Pérez Cruz, entre d'altres", ha comentat l'alcalde del poble, Joan Català. Des del consistori afirmen que tenen documentat que unes 500 persones van marxar cap a Amèrica buscant un futur millor. D'altra banda, des del consistori esperen arribar als 40.000 visitants d'anteriors edicions. "En total comptem amb unes 50 parades que estan distribuïdes pel bell mig del poble i cada any augmenta el nombre de persones que volen vestir-se d'època", ha explicat.

Com és habitual, cada any la fira gira al voltant d'una temàtica com per exemple l'arquitectura, els viatges a ultramar o les havaneres. Enguany, per commemorar els deu anys, s'ha decidit que l'aniversari fos el 'leimotiv' de la mostra. "Fins i tot s'ha fet una reconstrucció amb 'playmobil' del poble i de la platja de Sa Riera", ha afegit el batlle. De cara a les properes edicions, l'alcalde ha avançat que es reuniran per analitzar com potenciar la fira i introduir-hi alguna novetat.

"És una festa diferent, agrada molt i ens la sentim molt nostra", ha explicat un dels assistents, en Jaume Ribot. Una idea que també ha repetit la Núria que ha assegurat que "cal venir a Begur i veure-ho per poder-ho explicar".

Visita la galeria d'imatges.