L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha publicat una revisió a la revista científica "Cell Host & Microbe" que destaca la connexió cada vegada més evident entre la microbiota intestinal i la funció cognitiva humana.
El treball revisa els mecanismes pels quals els microorganismes de l’intestí influeixen en el cervell i suggereix la necessitat d’una visió més integrada de l’eix microbiota-intestí-cervell, incloent-hi altres microorganismes més enllà dels bacteris.
La microbiota intestinal, composta per una gran diversitat de microorganismes, juga un paper clau en processos com la digestió i la regulació del sistema immunitari. Ara, les investigacions mostren que també té un impacte directe en funcions cognitives com l’aprenentatge, la memòria i el comportament social.
Els investigadors de l’IDIBGI subratllen la importància de continuar explorant aquesta relació amb un enfocament multidisciplinari.
Noves poblacions microbianes i medicina personalitzada
Un dels punts destacats de la revisió és l’atenció a poblacions microbianes menys estudiades, com els virus i els bacteriòfags. Tot i ser components significatius de la microbiota, el seu paper en la modulació de la funció cognitiva és encara poc conegut.
A més, la recerca indica que la microbiota podria ser clau per al desenvolupament de teràpies personalitzades per millorar la salut cognitiva, especialment en casos d’envelliment i malalties neurodegeneratives.
Aquest treball obre noves vies per a la investigació i apunta cap a un futur on la medicina personalitzada, basada en la microbiota, pugui millorar la qualitat de vida mitjançant el tractament específic de la funció cognitiva.