Mas-Colell proposa reduir l'oferta de graus

El conseller aposta perquè els joves s'especialitzin durant la carrera

La Universitat de Girona ha acollit aquest divendres la inauguració oficial del curs acadèmic 2013-2014 del sistema universitari català, que aquest any s'ha celebrat més aviat del que és habitual. Aquesta és la tercera vegada que la universitat gironina acull aquest acte, que es fa de manera rotativa i que cada centre acull cada vuit anys. Durant l'acte, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha fet diverses consideracions sobre la situació actual del sistema universitari i també s'ha fixat alguns dels reptes de futur. 

En aquest darrer àmbit, el conseller ha llençat una proposta que consisteix en simplificar les portes d'entrada a la universitat per tal de facilitar la tria als estudiants. Segons ha explicat, ara hi ha tantes portes d'entrada com de sortida. És a dir, que un alumne comença uns estudis i es gradua sota el nom d'aquella titulació que havia començat quatre anys enrere.

En canvi, el conseller ha proposat reduir el nombre d'estudis que s'ofereixen i fer-los més genèrics. D'aquesta manera, l'alumne pot escollir la seva especialització i de què es vol graduar a mida que avança en els seus estudis. "No hi ha cap raó educativa que justifiqui que hi ha d'haver el mateix nombre d'entrades que de sortides", ha declarat. 

Per exemple, Mas-Colell ha indicat que a la universitat més prestigiosa de Munic només s'ofereixen vuit enginyeries i, en canvi, ha recordat que a Catalunya hi ha molts més tipus d'enginyeria. "No podem demanar a joves de 17 anys decidir entre 460 portes d'entrada", ha reivindicat. Mas-Colell ha explicat que aquesta és només una idea i que encara no s'han posat a treballar en com s'hauria de simplificar l'oferta. 

Un altre aspecte que ha abordat durant el seu discurs ha estat la situació econòmica i, de retruc, com això afecta a les universitats. El conseller ha explicat que per a l'any vinent el Govern no pensa seguir retallant i que s'ha fixat el límit de despesa en el mateix nivell que aquest 2013. "Podem dir que el 2013 ha estat l'últim any de les retallades", ha dit. Ara bé, el conseller també ha explicat que ara és moment de treballar per elaborar el pressupost del 2014 i no ha pogut garantir que la universitat no pateixi nous ajustos. "Si ajustem en algun àmbit, això revertirà en salut, educació o qualsevol dels pilars del benestar", ha concretat. 

El que sí ha reivindicat és que aquest any no s'han apujat les matrícules dels estudis -"no hem aplicat ni la revisió de l'IPC", ha dit- i ha explicat que s'han destinat 30 MEUR a les Beques Equitat. "Hem considerat que l'actual context recomana un respir, per això vam decidir mantenir els preus de les matrícules", ha defensat.

Retrets a l'Estat

En aquest sentit, ha demanat "més implicació" de l'Estat, a qui ha demanat que impulsi un sistema de crèdits "més potent" per als estudiants que no poden pagar les matrícules. Mas-Colell també ha llençat un altre missatge a l'Estat, a qui ha demanat que faci "alguna cosa" per redreçar la situació i fer que els graus siguin de tres anys -com a gran part d'Europa- i no de quatre. "Hem de fer alguna cosa per redreçar aquest disbarat; des de Catalunya hi vam estar en contra sempre", ha recordat.

El conseller ha clos el seu discurs amb crítiques cap a la política universitària espanyola. Segons ha dit, es tracta d'un model "obsolet" que fa de "cotilla" a les universitats catalanes. "Necessitem tenir un model diferent", ha dit.

L'última inauguració de Geli

Aquesta ha estat l'última inauguració de curs acadèmic de la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, que deixa el càrrec aquesta tardor després de vuit anys. Durant el seu discurs, ha remarcat que li ha tocat viure un temps difícil per a la universitat pública però que, malgrat les dificultats, considera que en surten reforçats. 

"No obstant les dificultats pressupostàries, la davallada d'ingressos, la impossibilitat de noves contractacions o de renovacions, la precarietat dels recursos per a la investigació o l'augment de taxes i disminució de beques, les universitats ens presentem més que mai amb el pessimisme de la raó i l'optimisme de la voluntat", ha reivindicat.

En el discurs, la rectora de la UdG també s'ha referit a la situació política de Catalunya i ha dit que el país viu en temps "d'incertesa i fragilitat". "Catalunya advoca per la necessitat històrica de tenir dret a decidir el seu futur", ha defensat Geli, que ha afegit que les universitat catalanes també estan en "aquest camí".

Durant l'acte d'inauguració del curs acadèmic, al qual han assistit tots els rectors de les universitats públiques i privades de Catalunya, s'han entregat diversos premis extraordinaris de doctorat, distincions de qualitat de la pràctica docent de la UdG i distincions Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària, que entrega la Generalitat. Així mateix, s'ha fet la lliçó inaugural, a càrrec del Dr. Pedro Alonso, director de l'Institut de Salut Global de Barcelona, sobre els 'Grans reptes de la Salut Global'.