La PUDUP denuncia una 'agressió' contra l'educació pública

Ressalten que una universitat "privatitzada" és una universitat "morta"

Uns trenta membres de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) s'ha mobilitzat davant del Parc Tecnològic de la UdG per denunciar que s'està intentant apagar les veus crítiques amb les retallades dins del sistema educatiu i universitari català avançant l'acte d'inauguració d'aquest curs acadèmic 2013-2014.

"Sembla que es vulgui fer d'amagat i estem aquí per fer evident que l'educació pública està patint una agressió molt forta", ha assegurat el professor d'arquitectura de l'UPC i membre de la plataforma, Antoni Tribó.

Des de l'entitat demanen al Govern que mantingui els recursos per a la universitat pública perquè és "la garantia del coneixement lliure i l'esperit crític".

Una hora abans de l'acte d'inauguració del curs acadèmic universitari català del 2013-2014, uns 30 membres de la plataforma han volgut aixecar la seva veu i denunciar les retallades i problemàtiques que pateix la universitat. Els participants han lluit una pancarta on es podia llegir 'La pública és de totes, que no ens desnonin' al bell mig del Parc Científic i Tecnològic de la universitat gironina on, poc temps després, s'ha omplert amb d'autoritats. Entre d'altres, han assistit a l'acte els rectors de totes les universitats catalanes i el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.

La plataforma ha aplegat a estudiants, professors i membres del personal d'administració i serveis de la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Atònoma de Barcelona. "Hem vingut aquí per donar a conèixer les nostres inquietuds aprofitant que aquest divendres estan tots els rectors catalans", ha anunciat des d'un primer moment una de les membres de l'entitat, Pilar Albertí.

Des de l'entitat han volgut denunciar "la falta de qualitat que hi ha a la universitat pública" i han ressaltat que "es pensa molt poc" en les persones que formen part i treballen en aquest departament. "Ens estranya molt que s'hagi escollit un dia com aquest per començar el curs quan no hi ha estudiants perquè encara no han començat les classes i tampoc hi ha professorat perquè ho han sabut ara fa dos dies", ha insistit la membre de la PUDUP. En aquest sentit, des de la plataforma han afirmat que "no és habitual" que es doni el tret de sortida del curs acadèmic "tant aviat".

"Això hauria de ser una gran festa però sembla que s'hagi volgut fer d'amagat i aquí estem per fer evident que el sistema universitari públic està patint una agressió molt forta per part dels governants", ha denunciat un altre membre de la plataforma i professor d'arquitectura, Antoni Tribó. Des de l'entitat han assegurat que la seva voluntat amb aquesta petita mobilització era demanar que es mantinguin els recursos públics per a la universitat pública. "És la garantia que hi hagi coneixement lliure i esperit crític, una universitat exclusivament privatitzada és una universitat morta", ha valorat. En la mateixa línia, els professors i alumnes del sector universitari han demanat al Govern que sigui "més hàbil" pel que fa a la gestió dels recursos econòmics i doni més suport als joves.

Segons les dades de l'Observatori del Sistema Universitari - aportades des de la plataforma- els preus per poder realitzar una carrera han experimentat tres modificacions en sis anys i s'han encarit entre un 69% i un 291%. D'altra banda, en el darrer curs acadèmic es va registrar una davallada del nombre de beques atorgades fixada en 2.000 estudiants. "Només un 54% dels estudiants que sol·liciten beca l'acaben rebent", han ressaltat des de l'entitat. Al mateix temps, l'associació ha assegurat que en els últims tres anys s'ha notat una gran davallada del nombre de professorat, personal interí i que s'han anat reduint els ajuts de recerca. Segons la PUDUP, tots aquest canvis pronostiquen un "futur negre" per als estudiants, la recerca i les capacitats de pensament reflexiu dels ciutadans.