Noves eines per millorar la comprensió del català a nouvinguts

Càritas de Girona impulsa una eina virtual destinada a immigrants analfabets

"Com podem ensenyar a escriure 'taula' a un nouvingut si no sap què és una taula?". Aquest és un dels raonaments a què van arribar des de l'Associació Catalana per a l'Educació, la Formació i la Recerca, centrada sobretot en la formació de les persones analfabetes, que han participat en el projecte. Van ser els impulsors del primer mètode d'alfabetització en català per a nouvinguts, elaborat ara fa 12 anys, que es basava en la lectoescriptura. La seva presidenta, Rosa Maria Falgàs, explica que amb el temps van veure que primer calia ensenyar-los la comprensió oral de la llengua que se'ls volia ensenyar. "El nouvingut és com un nadó; primer se li ha d'ensenyar a escoltar, després a parlar i després a llegir i a escriure", afegeix.

La posada en marxa d'aquesta eina virtual ha estat tot un "repte", reconeix, i agraeix la confiança que els ha dipositat Càritas de Girona per haver-los demanat participar-hi. El fet d'apostar per una eina virtual, explica el secretari general de l'entitat, Martí Batllori, els ha permès reduir al màxim els costos i al mateix temps contribuir també a evitar la fractura digital dels usuaris dels tallers, que entren en contacte amb Internet i les noves tecnologies. És un bon exemple de "repensar" què es vol fer i utilitzar les noves tecnologies amb una finalitat social, ha dit en la presentació d'aquest divendres.

Un mòdul amb conceptes bàsics i imatges

Aquesta nova eina virtual és un mòdul amb continguts pedagògics per facilitar la tasca dels voluntaris que imparteixen els Tallers d'Acollida Lingüística i Cultural de Càritas (TALC). El seu accés a Internet es fa des d'una Google Site -una aplicació online gratuïta cedida per aquesta empresa nord-americana que permet crear una intranet-. Els continguts s'estructuen en diferents capítols, com ara l'arribada del nouvingut, on l'usuari aprèn els mitjans de transport i informació bàsica per conèixer el seu entorn.

Una de les apostes d'aquesta eina és que tots els conceptes bàsics venen acompanyats de fotografies que s'ajusten a l'entorn del nouvingut. Així per exemple, quan es parla d'una estació de tren apareix la imatge de l'estació on viu l'usuari del taller i no pas la imatge d'una altra població. I aquesta és la part que ha desenvolupat Amics de l'UNESCO de Girona, que s'ha encarregat d'incloure les imatges cedides pels seus col·laboradors. Hi ha des d'objectes quotidians com ara una tassa passant per d'altres com són les fruites i verdures que pots trobar a una botiga per posar algun exemple.

La prova pilot, a Palafrugell

Un dels avantatges d'aquesta eina és que els continguts es poden anar actualitzant i incorporant-ne de nous en funció de les necessitats que vagin apareixent. De fet, es farà una prova pilot a Palafrugell (Baix Empordà), una de les 18 poblacions gironines on es fan els TALC per veure com funciona. Les inscripcions ja estan obertes -hi ha unes 55 places- i està previst que comencin el mes d'octubre. La idea és que altres municipis vagin incorporant també aquesta eina en els tallers en els pròxims mesos.

L'any passat, un total de 946 persones nouvingudes van assistir als TALC que va oferir Càritas de Girona amb l'ajut dels 140 voluntaris per impartir-los. Segons ha explicat Batllori, s'ha observat com cada vegada hi ha més interès per assistir als tallers i també voluntaris per oferir-los. Els nouvinguts de l'any 2012 eren de 36 nacionalitats diferents, però les persones provinents de Gàmbia, Marroc i Senegal són les més freqüents, atès que està pensat sobretot per a persones analfabetes. Predominen també les dones, 580 enfront dels homes, 366.