Les morts a les platges podrien anar a més l'any vinent

Especialistes en emergències alerten que cal prendre mesures d'urgència

Aquest estiu prop de vint persones han mort ofegades a les platges catalanes i segons els especialistes, el nombre podria créixer els pròxims anys si no es prenen mesures d'urgència.

En aquest sentit, Agustí Ruiz, coordinador del 8è Màster en Assistència Integral en Urgències i Emergències, ha lamentat que a Catalunya i a la resta de l'Estat "s'ha infravalorat el risc inherent que comporta tota activitat aquàtica" i que això s'ha traduït en un brusc increment dels accidents.

Ruiz recorda que les persones grans i els nens "són les persones menys protegides" i que, malgrat la crisi, cal invertir recursos en la millora de la seguretat per frenar el "brutal cost social" que comporta cada accident.

La platja de l'Estartit ha estat l'escenari aquest dijous de les pràctiques aquàtiques del 8è Màster Interuniversitari en Assistència Integral en Urgències i Emergències organitzat conjuntament per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat d'Oporto, i coordinat per l'Institut d'Estudis Mèdics (IEM). El programa, en el que hi participen 56 metges i infermeres del conjunt de l'Estat i de Portugal, és l'únic que s'imparteix a l'Estat i té per objectiu oferir un formació integral als professionals del sector sanitari per dominar les tècniques i els procediments quirúrgics de suport vital en Medicina d'Urgències i Emergències (MUE), així com familiaritzar els alumnes amb les tècniques de salvament i rescat en entorns hostils i especials.

En aquest sentit, i com ha explicat el seu coordinador, Agustí Ruiz, el màster vol omplir el buit formatiu existent tant a les facultats de medicina com a les escoles d'infermeria en aquesta especialitat i oferir als alumnes totes les eines necessàries per poder realitzar la seva tasca en ambients "no controlats". Ruiz ha afegit que fins ara, els professionals que han optat per aquesta especialització s'han hagut d'"autoformar" el que va empènyer la UAB a impulsar aquest màster ara ja fa vuit anys.

Millor vigilància de les platges

Una de les pràctiques que han realitzat els alumnes ha estat el salvament de persones a la platja, una de les actuacions més habituals dels serveis d'emergències i que segons Agustí Ruiz és "primordial" per reduir el nombre de morts per ofegament que ja és una de les principals causes de mort en algunes franges d'edat. Aquí, Ruiz ha recordat que aquest estiu gairebé 20 persones han perdut la vida a les platges catalanes, la majoria d'elles gent gran o infants, i que amb una bona formació dels professionals sanitaris aquesta xifra es podria reduir.

Per fer-ho però, Ruiz ha assegurat que s'han de prendre mesures d'urgència que passen per optimitzar els recursos que es destinen actualment a la vigilància de les platges i per millorar la formació dels professionals que la realitzen. En aquest sentit, Ruiz ha lamentat que moltes platges del conjunt de l'Estat, visitades per milers de persones cada dia, tenen menys personal sanitari i pitjor preparat que alguns esdeveniments esportius menys multitudinaris.

En aquesta línia, Ruiz també ha afegit que tant a Catalunya com a la resta de l'Estat "s'ha infravalorat el risc inherent que comporta tota activitat aquàtica" i que per aquesta raó no s'hi ha destinat els recursos necessaris per reduir "el brutal cost social" que comporta cada accident. "Malgrat que estem en crisi, s'ha de valorar que signifiquen els anys de vida perduts i si surt més car resoldre un problema que ja és una realitat o invertir per evitar-lo", ha afegit.

Per últim, Ruiz ha apuntat que el cost dels accidents a les platges no es tradueix només en pèrdua de vides perquè per cada mort quatre persones més són hospitalitzades "el que obliga la societat a adaptar-se a aquesta nova realitat".