El bloc ocupat per la PAH a Salt es desallotjarà el 16 d'octubre

En aquests moments hi viuen tretze famílies

Hi havia la possibilitat que el jutjat assenyalés un desallotjament obert però finalment ha fixat una data i una hora concreta: el dimecres 16 d'octubre a les 9 del matí. Aquest és el dia marcat al calendari per desallotjar el bloc de pisos que la PAH va ocupar a Salt fa cinc mesos i mig, el 22 de març. Des de llavors, tretze famílies sense recursos han anat a viure al bloc i també hi han conreat un hort per abastir-se d'aliments.

Ni la PAH ni les famílies que viuen a l'edifici tenen cap intenció d'obeir el mandat judicial i ja han avançat que intentaran evitar el desallotjament. "Ens defensarem, està clar que no llançarem la tovallola perquè es tracta de la vida de persones", ha afirmat la portaveu de la plataforma a Girona, Marta Afuera.

La PAH demana el suport de totes les altres plataformes catalanes, entitats, organitzacions i de la ciutadania en general per evitar que s'executi l'ordre de desallotjament. "No ens podem quedar a casa mirant-ho des del sofà, hem de sortir al carrer i lluitar", ha afirmat. Aquest dissabte a Sabadell hi haurà una trobada de tots les PAH catalanes i serà en aquesta trobada on acabaran de perfilar l'estratègia per evitar el desallotjament. "Estem analitzant totes les opcions, però el que està clar és que no ens rendirem", ha afirmat Afuera.

Actualment, al bloc de Salt hi viuen tretze famílies, amb 21 infants i 22 adults. L'immoble és ara propietat de la Sociedad de Gestión de Activos Immobiliaris procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), conegut popularment com a "banc dolent". La PAH assegura que ha mogut fitxa per intentar aconseguir que els lloguin els pisos, que estan buits, per un preu just però que no han pogut arribar a cap acord.

Inicialment, el jutjat d'instrucció 3 de Girona havia decidit no dictar l'ordre de desallotjament però, en una interlocutòria, l'Audiència de Girona va contradir aquesta decisió i va ordenar el desallotjament. La PAH denuncia que l'Audiència hagi ordenat que facin fora les famílies del bloc de Salt sense haver escoltat els afectats i sense haver fet cap judici. "Ens fa pensar que darrera hi la mà negra del PP, que vol acabar amb tot un símbol com és el bloc de l'obra social de la PAH", ha afirmat Afuera que ressalta que juntament amb l'advoca
 
t de la PAH, Benet Salellas, estan estudiant totes les possibilitats legals per intentar aturar l'ordre de desallotjament.

"La situació és la que és i el que farem és organitzar-nos el millor que puguem, demanar ajuda, la col·laboració i la solidaritat de la població i de les PAH per defensar el bloc", ha afirmat la portaveu que assenyala que l'edifici ocupat "no és només un símbol, sinó que el que està en joc la vida de totes les famílies que viuen en aquest bloc", ha conclòs Afuera.

Escarni constant

Aquest dijous la PAH ha organitzat la 'rua de la dignitat' que ha recorregut en cotxes decorats amb l'hexàgon d''Stop desnonaments' els carrers de Salt i Girona. A Salt han fet la primera parada a casa l'alcalde, Jaume Torramadé, a qui han exigit a crits que dimiteixi. "És un alcalde que ha girat l'esquena al seu poble, ha de dimitir", ha afirmat Afuera.

De fet, la PAH ja va fer un escarni davant de l'habitatge on viu Torramadé. Afuera ha assegurat que si no es posa al costat dels seus veïns que viuen al bloc, l'escarni serà constant i permanent. "La gent ha de saber que no ha mogut un dit", ha asseverat la portaveu.


La següent parada ha estat davant l'Ajuntament de Salt i, ja a Girona, han recorregut edificis judicials -Palau de Justícia i Jutjats de Girona-, seus governamentals, bancàries i també la seu del PP.

Suport d'ICV

La regidora d’ICV-EUiA a Girona, Núria Terés, ha donat support a l’acció de la PAH i reclama “un pacte social per l’habitatge, per assegurar aquest dret a tothom” i a recordat que “el SAREB és un banc public I ha d’atendre les necessitats de la ciutadania, l’ocupació ha estat l'única sortida i ara toca que les administracions dialoguin I col·laborin amb aquest projecte”.

Terés ha afegit “des d’ICV-EUiA hem donat i donem tot el suport a la PAH I la seva obra social i farem tot el que estigui a les nostres mans per a que les institucions involucrades evitin el desallotjament i obrin el diàleg amb les families, el lloguer social és possible I necessari”.