El Congrés dels Diputats va rebutjar ahir la proposició de llei que pretenia regular els contractes de lloguer de temporada i per habitacions. Malgrat l’impacte mediàtic, des de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona consideren que no s’ha aprofundit prou en el contingut real de la proposta i les seves implicacions.
La proposta de regulació ha generat un debat polaritzat entre aquells que rebutgen la mesura, acusant-la de perjudicar els llogaters, i els qui la defensen, destacant les dificultats per trobar habitatge.
Aquest enfrontament ha evitat, segons la Cambra de Girona, una anàlisi seriosa sobre si la supressió dels contractes de temporada és la solució adequada per a la crisi de l’habitatge.
La justificació dels contractes de temporada
Segons la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, els contractes de temporada responen a una necessitat diferent dels lloguers d’habitatge habitual.
Tal com estableix la Llei d’Arrendaments Urbans, els contractes d’habitatge habitual cobreixen necessitats permanents, però hi ha situacions, com els lloguers per a estudiants, professionals desplaçats o lloguers turístics, que requereixen una regulació específica.
Objectius de la proposició de llei
La proposta pretenia limitar la durada dels contractes temporals a sis mesos, establint que qualsevol contracte que superés aquest període estaria subjecte a la regulació d’habitatge habitual, amb una durada mínima de cinc anys i actualitzacions de preus regulades.
Segons Miquel Costa Perich, gerent de la Cambra de Girona, aquesta mesura no encaixa amb la realitat de cursos acadèmics, opcions laborals temporals o estades vacacionals, i provocaria la desaparició dels contractes temporals.
Necessitats diverses requereixen solucions diverses
La Cambra de la Propietat de Girona insisteix que la supressió dels contractes temporals no resoldria la diversitat de situacions que exigeixen aquest tipus d’acords.
"La manca d’habitatge de lloguer és el problema real", afirma Miquel Costa, destacant que les polítiques antifrau haurien de ser la solució per evitar abusos en els contractes de temporada, no la seva eliminació.
Crida a polítiques que incentivin el lloguer
La Cambra de la Propietat de Girona reclama a l’administració un enfocament més proactiu en les polítiques d’habitatge, impulsant mesures que augmentin l'oferta de lloguer. Consideren que només així es podrà combatre l'escassetat actual i facilitar l'accés a un habitatge adequat per a tots els ciutadans.