La novena edició del Science Needs You! se centrarà en les problemàtiques i reptes relacionats amb l'alimentació, amb la participació d’investigadors de renom del panorama científic català.
Aquesta jornada, que tindrà lloc el 28 de setembre a Figueres, comptarà amb la presència del Doctor en Economia Xavier Cussó, la Doctora en Medicina Montserrat Fitó i la Doctora en Antropologia Alimentària Mabel Gràcia, tots tres especialistes en l’àmbit de la salut i la nutrició. El tema central d’aquesta edició, sota el títol "Cons[ciència] alimentària", buscarà sensibilitzar el públic sobre l’impacte de l’alimentació en la salut i el medi ambient.
El Science Needs You! està organitzat per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) i inclou un seguit d’actes paral·lels, com xerrades divulgatives i cinefòrums, que es faran a Figueres i Mollet de Peralada entre setembre i octubre.
L'objectiu és promoure la implicació ciutadana en la ciència i fer-la accessible a tothom. Aquests actes comptaran amb experts com el catedràtic en Endocrinologia de la Universitat de Girona José Manuel Fernández-Real, la Doctora en Farmàcia Montse Parada i el Catedràtic emèrit de Nutrició de la Universitat de Barcelona Abel Mariné.
Homenatge a Elsie Widdowson
L’edició d’enguany també ret homenatge a la científica britànica Elsie Widdowson, pionera en la investigació sobre nutrició humana. Widdowson va contribuir a millorar les dietes dels soldats britànics durant la Segona Guerra Mundial i va treballar en projectes per combatre la desnutrició infantil a països africans durant els anys 60 i 70.
Durant la presentació de l’esdeveniment, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, Mariona Seguranyes, va destacar la importància de la jornada: “És un luxe per a la ciutat de Figueres rebre ponents de primer nivell i que es tracti un tema tan necessari com els reptes de l’alimentació a la societat actual.” També va elogiar l’elecció d’Elsie Widdowson com a figura d’homenatge, subratllant el seu paper crucial en la lluita contra la desnutrició.
Per la seva banda, el president de l’ACDIC, el Dr. Carlos F. Sopuerta, va remarcar la rellevància del tema escollit: “El tema de l’alimentació és de gran importància social i econòmica. Esperem que aquesta edició serveixi per conscienciar la població sobre com ens alimentem i el seu impacte en la salut.”
Conferències i taula rodona a la jornada principal
El dissabte 28 de setembre, de 9.30 h a 14 h, se celebraran tres conferències a l’Auditori Caputxins de Figueres. La primera, a càrrec del Dr. Xavier Cussó, tractarà sobre la "Globalització, industrialització i deteriorament de la dieta dels catalans 1950-2025".
La segona, de la Dra. Montserrat Fitó, se centrarà en la importància de la dieta mediterrània en la prevenció de malalties cròniques i l’obesitat. Finalment, la Dra. Mabel Gràcia explorarà la relació entre alimentació, desigualtat social i gènere. El matí conclourà amb una taula rodona amb els tres ponents, moderada per la periodista Montse Rigall.
El diumenge 29 de setembre, a les 12.30 h, es farà una sortida sobre agricultura regenerativa al celler La Vinyeta de Mollet de Peralada, reconegut pel seu compromís mediambiental. La visita inclourà un dinar entre vinyes, organitzat en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Empordanesos.
Xerrades i cinefòrums paral·lels
Els actes paral·lels inclouen una sessió doble de cinefòrum el 18 de setembre als CAT-Cinemes de Figueres, amb la projecció del documental Food, Inc., que explora les pràctiques de la indústria alimentària dels Estats Units i el seu impacte en la salut pública i el medi ambient. També es presentarà *El gran llibre de la nutrició* del Dr. Abel Mariné el 19 de setembre al Museu del Joguet de Catalunya.
El 16 d’octubre, es realitzaran dues xerrades divulgatives a la Fundació Salut Empordà, una dedicada a Elsie Widdowson i Glòria Compte, a càrrec de la Dra. Montse Parada, i una altra sobre la relació entre microbiota i conducta humana, amb el Dr. José Manuel Fernández-Real.
El 23 d’octubre es projectarà la pel·lícula Alcarràs de Carla Simon en una altra sessió doble de cinefòrum, dedicada a la desaparició de l’agricultura tradicional, amb la participació de representants d’Unió de Pagesos.
Tots els actes són gratuïts, però per a la jornada principal cal inscripció prèvia al web de l’ACDIC.