Arriba el Temporada Alta més internacional

Dels 88 espectacles programats, 34 són de fora de Catalunya

Amb l'arribada de la tardor, Girona es converteix novament en el focus d'atenció del món escènic català. El festival Temporada Alta arrenca el proper 3 d'octubre i s'allargarà fins el 8 de desembre. Durant aquestes setmanes, ha programat 88 espectacles, deu més que l'any passat. No obstant això, s'ha reduït el nombre de funcions, de 122 a 107. 

Entre la programació destaquen 27 estrenes absolutes, quatre estrenes a Catalunya i quinze a l'Estat. El festival, que sempre ha apostat per involucrar-se amb la producció dels espectacles, enguany col·labora en la producció de setze projectes.

Dels 88 espectacles, 34 són de fora de Catalunya (vuit de la resta de l'Estat i 26 de fora d'Espanya), procedents de setze països diferents. "Jo no tinc cap dubte que és la millor programació internacional que hem tingut mai", ha assegurat el director del festival, Salvador Sunyer, que creu que és difícil trobar a d'altres ciutats europees els noms i la diversitat de formats que es veuran a Girona. El director de la cita, a més, ha reconegut que aquesta programació, en la seva totalitat, és la que més li agrada de totes les que ha fet.

Passaran pel festival noms com Romina Paula, Thomas Ostermeier, Josef Nadj, Oskaras Korsunovas, Toni Servillo i el Picco Teatre di Milano, Edward Hall, Guy Cassiers, Mariano Pensotti, Maria Friedman, Sidi Larbi o Fabrice Murgia.

A més, el festival vol establir vincles amb iberoamèrica per convertir-se en el "nexe d'unió" entre els artistes i directors del continent americà i la resta d'Europa. Així mateix, el Temporada Alta presenta cinc espectacles de quatre països diferents: Argentina, Brasil, Uruguai i Mèxic.

Destaca entre la programació el retorn dels Joglar a Catalunya, on feia més de set anys que no actuaven. Finalment, la companyia de Ramon Fontserè i Albert Boadella retorna amb un text de Miguel de Cervantes, 'El coloquio de los perros', i ho farà al Teatre Municipal de Girona el 18 d'octubre.

Una inauguració amb la vista posada al passat

Fa 21 anys, el primer espectacle que va donar el tret a sortida al festival Temporada Alta es va dir 'Degustació'. Era una creació del Talleret de Salt on es parlava de gastronomia i on, entre d'altres, hi eren presents noms que, dues dècades després, han revolucionat la cuina catalana, com els germans Roca o Carme Ruscalleda.

Ara, el Temporada Alta vol recordar aquells inicis, destacar el bon moment que viu la cuina catalana i també retre homenatge a Quim Masó, un dels impulsors del festival. "Volem que sigui un record d'on ve tot plegat, un humil i sentit homenatge a en Quim Masó i volem que es parli de cultura i cuina, dos eixos articuladors del nostre país", ha reflexionat Sunyer. L'espectacle es tornarà a dir 'Degustació', però s'hi afegit el subtítol: 'De l'edat de pedra al Celler de Can Roca'.

L'espectacle es farà al Teatre Muncipal de Girona el proper 3 d'octubre, sota la direcció de Joan Ollé. Entre d'altres, està confirmada la participació dels germans Roca, Carme Ruscalleda i els actors i actrius Dafnis Balduz, Montserrat Carulla, Àlex Casanovas, Cristina Cervià, Eduard Farelo, Lluís Marco, Rosa Novell o Eva Parets, que llegiran textos de Leonardo da Vinci, Brillat Savarin, Josep Pla o Manuel Vázquez Montalbán.

Aposta per la producció catalana

El director del festival, Salvador Sunyer, ha destacat que un dels eixos vertebradors del festival és l'aposta per la producció catalana. Mostra d'això és que gairebé la meitat dels espectacles programats (42 de 88) són d'autoria catalana. Noms com Joan Ollé, Marta Carrasco, Àlex Rigola, Jordi Casanovas, Cristina Clemente, Camut Band, Roger Bernat o Ivan Benet són alguns dels creadors catalans que seran presents al festival.

Els creadors gironins també tenen el seu pes específic, i per exemple, la companyia Mal Pelo de Celrà presentarà nou espectacle i també hi actuaran Xicu Masó o participen en les produccions La mentidera, la Sala la Planeta o el col·lectiu Orella Activa.

El finançament del festival

Sunyer ha explicat que en els darrers quatre anys han participat en la producció de creacions a través del Canal. Aquest centre d'arts escèniques està pendent de formalitzar la convocatòria d'un equip directiu i poder començar a caminar en solitari. Mentrestant, el festival ha aconseguit recursos (entre d'altres, 200.000 euros de la Generalitat) per poder produir espectacles. Això ha permès que el Temporada Alta produeixi o col·labori en setze projectes. A més, per primera vegada, s'obre una nova línia amb l'espectalce 'Migranland' d'Àlex Rigola, que ha estat íntegrament pagat per la Fundació "la Caixa".

Enguany, el pressupost es manté similar al de l'any passat (entorn als 2 MEUR) però Sunyer ha destacat que han aconseguit augmentar la partida d'esponsoritzacions, passant de 500.000 euros el 2012 a 575.000 enguany. Segons reconeix, la difícil situació econòmica actual fa que el festival hagi d'anar a buscar diners en empreses que ajudin a tirar endavant la cita.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha volgut assistir a la presentació del festival i ha remarcat que la Generalitat destina 700.000 euros a la cita. Mascarell ha assegurat que és una aposta "amb convicció" pel Temporada Alta i ha remarcat que no hi ha cap altre festival a Catalunya que rebi tants diners. "Crec que és bo que així sigui, perquè Girona i el Temporada Alta estan fent les coses molt bé i crec que és un fidel reflex del bon moment de la creació catalana", ha manifestat el conseller.

Nova relació amb el públic i nous llenguatges

Sunyer ha explicat que des del festival han iniciat una nova experiència a través del Club Ciutat del Teatre. Es tracta de copsar les opinions de persones anònimes, amants del teatre, que puguin donar la seva visió sobre la programació, explicar què els sembla que es pot millorar o proposar canvis. "Volem ser un festival de futur i m'agradaria que en els propers anys aquesta fórmula s'estengui i el públic ens pugui per fer millors", ha declarat.

El director del festival també ha destacat que el Temporada Alta s'obre a nous llenguatges i, per primer cop, incorpora una programació de cinema. "Volem que els directors de teatre i els de cinema es relacionin més", ha explicat Sunyer. Pel Temporada Alta passaran alguns dels llargmetratges de noms com Albert Serra, Isaki Lacuesta i Josef Nadj.

Per Sunyer, el festival també fa un salt endavant en la programació d'espectacles familiars.