Els embassaments de la conca interna se situen al 90%

Representa uns 25 punts més que l'any passat

Els embassaments de les conques internes catalanes estan avui a prop del 90% de la seva capacitat (623 hm3), uns 25 punts més que fa un any (64% i 444 hm3 emmagatzemats), segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. Des de principis de juny fins a la data s’han reduit les reserves en 6 punts (45 hm3), degut a l’increment de les demandes estacionals d’abastament i reg.
 
El sistema Ter Llobregat se situa al 93% de la seva capacitat (566 hm3), 3 punts per sota que fa 3 mesos, quan emmagatzemava 588 hm3 (96%). Cal destacar que aquest sistema registra el volum més alt de reserves dels darrers 35 anys a principis d’un mes de setembre.
 
D’altra banda, l’embassament de Boadella (Alt Empordà), a la conca de la Muga, se situa al 64% de la seva capacitat (39 hm3), mentre que els pantans de Foix, Siurana i Riudecanyes se situen al 91, 92 i 46%, respectivament. Precisament el sistema Siuranya-Riudecanyes registra més d’un 78% de reserves, el registre mes alt en un mes de setembre dels darrers 35 anys.
 
Amb aquest volum d’aigua als embassaments es garanteixen totes les demandes ordinàries per a un període aproximat de 15-16 mesos. Tot i això, cal continuar amb ús eficient de l’aigua i seguint amb l’estalvi assolit fins a la data.
 
Aquesta situació atípica de reserves elevades a finals d’estiu i inici de la tardor coincideix amb el període en el que tradicionalment es presenten episodis de pluja intensa, amb aportacions importants d’aigua des de capçalera fins als embassaments.
 
En aquest sentit, mentre es mantingui aquesta situació, el personal de l’Agència Catalana de l’Aigua responsable de l’explotació de les preses extremarà la vigilància en l’evolució de les condicions meteorològiques per tal de detectar amb antel·lació situacions de risc que motivin un buidat preventiu dels embassaments d’aquestes conques, generant així el resguard suficient per a la laminació de l’avinguda.
 
D’aquesta manera es compatibilitzarà la doble funció de les preses, com a reserva de recursos i com a element de protecció dels bens i persones ubicades aigua avall davant de possibles riuades.