Restauren els mosaics a l'exterior d'una casa romana d'Empúries

La humitat i els microorganismes són els principals causants del deteriorament de les peces

El Museu d'Arqueològica de Catalunya-Empúries ha encarregat la restauració de mosaics del jaciment arqueològic a tres tècnics que des del passat agost i durant tot el setembre estan duent a terme tasques de consolidació i millora. Concretament, es tracta de dos dels paviments més grans que decoraven les estances principals de la Domus 1 de la ciutat romana, un dels habitatges del jaciment que va pertànyer a l'elit privilegiada.

Els treballs tenen un cost de 21.000 euros i es finançaran amb una partida de la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni. Aquests mosaics ja s'havien restaurat anteriorment però es trobaven en mal estat pel fet d'estar exposats a l'aire lliure. Els mosaics ja havien estat restaurats anteriorment però el fet que es trobin en el seu emplaçament original i a l'aire lliure ha comportat el seu deteriorament. Per una banda, es van detectar nombroses bosses d'aire i despreniments de tessel·les (les peces cúbiques que conformen el mosaic) que han debilitat l'estructura.

Entre els factors que més han afavorit aquest desgast hi ha els alts nivells d'humitat, en tractar-se d'un jaciment molt proper al mar, i també per la proliferació de microorganismes. És per això que les actuacions que s'hi estan duent a terme -es fan de forma manual i amb molta precisió-consisteixen en eliminar les intervencions anteriors de restauració, aplicar tractaments biocides, consolidar l'estructura i reintegrar i recompondre les tessel·les que s'han desprès.

La domus on es troben aquests paviments amb mosaic segueix el model tradicional de la casa itàlica d'atri central i intenta reflectir tant en l'arquitectura com en les tècniques decoratives, les edificacions privades d'aquella època a la zona central de la península itàlica.

Les ciutats grega i romana d'Empúries compten amb una bona col·lecció de mosaics de diferents tipologies constructives. La majoria dels descoberts fins ara es concentren a les grans domus romanes i esdevenen un dels atractius més interessants per als visitants durant la primavera i l'estiu. Durant els mesos d'hivern, es cobreixen per evitar afectacions pel fred i les gelades.

A dia d'avui, encara queden diversos paviments per restaurar a sota de terra. En els propers anys, els responsables del MAC-Empúries preveuen continuar avançant en el seu manteniments i restauració per tal de poder-lo mostrar al públic en un bon estat de conservació. El jaciment d'Empúries només té excavat un 15% del total de la seva superfície.