El Baix Ter rep una subvenció d’1,16 MEUR per digitalitzar el cicle de l’aigua agrícola

L'ajuda prové de fons Next Generation

El Ministeri de Transició Ecològica (MITECO) ha concedit una subvenció d'1.166.906 euros a la Junta Central d'Usuaris d'Aigua del Baix Ter i les Comunitats de Regants del Molí de Pals, Cervià de Ter, Sèquia Vinyals i Presa de Colomer per digitalitzar i millorar l’eficiència del cicle de l’aigua agrícola a la zona.

Aquesta ajuda, que cobreix el 100% de la despesa, s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels Fons Next Generation de la Unió Europea.

El projecte del Baix Ter, que ha estat el cinquè millor valorat entre 132 projectes amb una puntuació de 76 punts, és l'únic aprovat en l'àmbit de les conques internes de Catalunya. De les 155 sol·licituds de subvenció presentades, només un petit grup ha aconseguit aquesta important ajuda econòmica.

L’objectiu principal del projecte és digitalitzar la informació i augmentar l’eficiència en el subministrament d’aigua agrícola. Entre les actuacions previstes, destaca la creació d’un sistema d’informació geogràfica (GIS) que permetrà la connexió en temps real dels comptadors digitals de les parcel·les amb els sensors de flux de cabal. Aquesta tecnologia s’instal·larà a les canonades i regs de la xarxa que distribueix l’aigua, amb mesuradors de cabal situats en punts estratègics per optimitzar l’ús de l’aigua.

A més, es preveu la instal·lació de sensors per monitorar la quantitat i qualitat de l’aigua en els retorns de reg al medi, una acció clau per detectar els lixiviats presents a les aigües subterrànies i el seu impacte sobre la qualitat de l’aigua. També s'implementarà una eina digital basada en un bessó digital —un sistema d'intel·ligència artificial que replica digitalment les condicions d’una parcel·la agrícola— per preveure la demanda d’aigua diària a cada parcel·la via satèl·lit i planificar així un reg òptim.

El projecte també inclou la digitalització del seguiment dels aqüífers del Baix Ter amb la instal·lació de quinze piezòmetres, l’estudi de l’ús d’aigua regenerada, i l’anàlisi de la vulnerabilitat dels terrenys contaminats per lixiviació. Finalment, es crearà una pàgina web i una seu electrònica per a cada comunitat de regants, facilitant l’accés a la informació i la gestió dels recursos hídrics.

Una aposta per la resiliència del territori

El president de la Junta Central d'Usuaris del Baix Ter i alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha expressat la seva satisfacció per l’obtenció d’aquesta subvenció, destacant que les millores que es podran implementar gràcies a aquests fons permetran al territori ser més resilient. Colomí ha atribuït l'èxit del projecte al treball en equip entre tots els usuaris i gestors de l’aigua del Baix Ter, coordinats per la Junta Central.

Aquest projecte s’espera que estigui plenament operatiu el 2026, contribuint significativament a la sostenibilitat i eficiència en la gestió de l’aigua agrícola a la regió. A l'altre grup de conques del país, les de l'Ebre, també s'han concedit ajudes a diverses comunitats de regants, incloent-hi la Comunitat General de Regants d'Aragó i Catalunya, entre altres.