El Consorci d'Aigües de la Costa Brava ha activat la maquinària d'urgència per actuar i restablir la normalitat en el servei d'aigua del Port de la Selva (Alt Empordà). El gerent de l'organisme, Jordi Congost, assegura que la situació del poble els ha "preocupat tot l'hivern" i ara seguien amb atenció l'evolució de la situació.
De fet, el gerent ha recordat que hi havia prevista la connexió amb una canonada amb Cadaqués per l'any vinent per resoldre "el problema estructural" que té el Port de la Selva en l'abastiment d'aigua. "Ens ha faltat un any o hem tingut una sequera massa llarga", explicava Agustí.
Més enllà d'aquesta solució que s'haurà de resoldre pròximament, el consorci ha activat mesures d'urgència. De moment, ja ha mobilitzat la maquinària corresponent perquè aquest dimecres a primera hora comencin a obrir un tercer pou al municipi. Aquest pou podria estar acabat en poc temps i no descarten que en un sol dia ja estigui fet. "Parlem de 15 metres, amb un dia es perfora", afegeix Agustí.
Desembossar el pou
En paral·lel, també treballen per desembossar el pou. Agustí explica que han fet servir productes químics per a desenganxar la sal que queda incrustada en la reixeta d'accés al pou, però no han acabat de funcionar.
Hi ha una tècnica que consisteix a generar moviment per tal que la reixa trontolli i la sal caigui. Per activar la maquinària, però, es necessita una alçada que no hi ha perquè just a sobre del pou hi travessa una línia de molt alta tensió.
La companyia elèctrica ha avisat que si es talla el servei d'aquesta línia, el poble es quedaria sense subministrament. Ara, estudiaran altres maneres de desembossar-lo. Amb això podria ser que hi hagi fins a tres pous operatius en les pròximes setmanes.
Aigua de Llançà i Colera
Mentrestant, aquest dimarts a la tarda hi haurà una canonada provisional que connecta el Port de la Selva amb Llançà que es posarà en servei. Això ha de permetre rebre aigua que vagi directament al dipòsit per tal que s'ompli i incrementi les reserves d'aigua.
També es mantenen els camions cisterna que porten aigua des de Colera i l'aboquen a les cisternes. Amb tota aquesta injecció d'aigua, es calcula que es podria restablir la reserva necessària fins que no hi hagi el tercer pou operatiu.
Si s'arriba a aquest volum d'aigua, el consorci preveu posar en marxa la planta dessalinitzadora que van instal·lar l'any passat. Des d'aquest dilluns al vespre, la planta es va desactivar perquè comportava una pèrdua d'aigua. "De cada 2 m3 en recuperes 1", afirma Agustí. Per això han preferit apagar-la i mantenir la poca aigua que hi havia en els pous actuals malgrat que tingués sal i no fos apta per al consum humà.
El que sí que ha descartat fer servir el consorci és aportar l'aigua regenerada que té el mateix municipi. El principal escull és legal. "Sanitàriament, no es permet fer servir", lamenta el gerent del consorci. De fet, Agustí apunta que ja estan promovent canvis legislatius similars als d'altres països per tal que l'aigua regenerada pugui tenir usos de boca amb el tractament d'osmosi corresponent.
La situació actual fa que el consorci pràcticament descarti un tall en el subministrament d'aigua. Aquesta matinada, entre les tres i les vuit, s'ha tallat l'aigua en tot el municipi. L'objectiu era que aquestes hores sense poder obrir l'aixeta servissin per incrementar el volum d'aigua de l'únic pou en funcionament.
Una mesura que ha funcionat bé, però que potser no caldrà repetir-la si l'aigua de Llançà i Colera ajuden a recuperar els nivells corresponents.