La Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya torna al Festival de Torroella després de 30 anys

La mostra musical es tancarà amb l'estrena de la missa 'Custoditus ab ira mundi'

A dos quarts de nou del vespre l'auditori Espai Ter de Torroella de Montgrí ha obert les portes per donar el tret de sortida oficial a la 44a edició del Festival de Torrella. Ho ha fet amb un concert especial, el de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, una formació que no trepitjava aquesta mostra musical des de feia tres dècades. De fet, les últimes actuacions que hi van fer va ser el 1991 i el 1993.

Aquest divendres a la nit, l'orquestra ha tornat al festival i per primera vegada ho ha fet a l'auditori Espai Ter. El repertori ha comptat amb temes especials per a la vetllada, ja que ha comptat amb obres de Mozart i Beethoven. Del primer han escollit la 'Simfonia concertant per a violí i viola en Mi bemoll major' amb l'ajuda de les solistes Maria Florea (violí) i Isabel Villanueva (viola).

Aquesta obra marca un punt d'inflexió en la vida del compositor i és un resum de tot el que l'artista havia aconseguit en la seva carrera fins aleshores. El director de la simfònica, Afons Reverté, destacava que aquesta obra és "un referent" perquè estableix un autèntic diàleg entre les dues solistes i l'orquestra.

En el cas de Beethoven, la formació ha escollit la simfonia número 3 en Mi bemoll major 'Heroica'. En ella, l'alemany es desprèn dels límits de la simfonia clàssica on encara es podien apreciar en les dues primeres obres.

Reverté ha recordat que Beethoven reivindica "l'empoderament de la persona" en aquesta obra, farcida de contraversions. Per al director, aquesta simfonia "encaixa per tot arreu amb l'actualitat", ja que es pot buscar una similitud amb els extremistes polítics o també la pressió a les xarxes. "Aquest és l'esperit beethovenià, reivindicar la persona, la rebel·lió de l'individu per una personalitat pròpia. L'orquestra ha arrencat amb l'obertura de l'òpera de Rossini 'Il barbiere di Siviglia' composada pel català Ramon Carnicer.

Estrena de la missa 'Custoditus ab ira mundi'

La 44a edició del Festival de Torroella de Montgrí estarà marcada per tres compositors que seran recurrents en tota la programació. A banda de Mozart (que és el segon compositor que més ha sonat al llarg de tot el festival amb 174 obres) i Beethoven, la mostra també ha apostat per les obres de Bach.

En total hi haurà 18 concerts dels quals en destaca el de clausura, ja que es tracta d'una estrena absoluta. Ensemble O Vos Omnes actuarà el 22 d'agost a l'església de Sant Genís de Torroella de Montgrí per mostrar al públic la missa 'Custoditus ab ira mundi', un encàrrec del festival a Ramon Humet. A través d'aquesta obra, la mostra musical vol reivindicar el seu eslògan 'A recer de la fúria del món', per mostrar com l'esperança de fugir d'un món irat com l'actual encara és possible.

La directora del festival, Montse Fauria, ha reivindicat la missa com un format per parlar de l'esperança i d'altres valors com la convivència i el diàleg o de la solució pacífica per a conflictes.