Un centenar de persones inicien la primera marxa en defensa de l'escola pública

Els manifestants han fet escarni davant de la casa de la consellera Irene Rigau a Ribes de Freser

Anar de Ribes de Freser fins a Barcelona en vuit dies a peu per defensar l'escola pública de qualitat. Aquest és l'objectiu que s'han fixat els activistes, membres de l'Assamblea Groga, que han començat la primera marxa a peu. Ben calçats amb botes i les motxilles a l'esquena, un centenar de manifestants han recorregut el poble de Ribes de Freser tot cridant lemes en contra les retallades i les polítiques del Govern.

La marxa té previst passar per poblacions com Vic, Torelló o Badalona i arribar el 31 d'agost a Barcelona per les festes de Sants. "Estem farts d'eufemismes, el que volem és que parin d'atacar l'escola pública i ens deixin treballar", ha assegurat un dels membres de l'entitat, Àlex Rosa.

La gran majoria dels manifestants han arribat a l'estació de trens de Ribes de Freser al voltant de tres quarts de dotze del migdia. Allà, una vintena de membres de l'Assamblea Groga els esperaven per donar el tret de sortida a la primera marxa de la comunitat educativa en defensa de l'educació pública de qualitat. Al voltant de dos quarts d'una del migdia, el centenar de manifestants han decidit endegar el moviment i començar la seva marxa pel bell mig del poble de Ribes de Freser.

"La intenció de començar en aquest poble del Ripollès és perquè les coses s'han d'atacar des de l'origen i aquí la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, té una segona residència", ha assegurat el portaveu i membre de la plataforma. Els activistes han realitzat un escarni davant de la casa de la consellera i han enganxat diversos cartells en contra les polítiques del Govern i de l'executiu espanyol pels carrers del municipi i a l'entrada de la residència de la consellera. "Fa cosa de tres anys vam començar a lluitar perquè no minvessin els nostres drets però en aquest temps en comptes de guanyar hem anat perdent i ara ja no només reivindiquem que s'aturin les retallades sinó que es defensi l'escola pública i no es vagi potenciant un model de gestió privat", ha afirmat.

Els manifestants han tallat la circulació de la carretera que travessa el poble durant la seva mobilització. Durant l'acte han anat cridant lemes com 'Rigau, divina, treballa d'interina', 'Artur Mas a quina mútua vas', 'Educació i sanitat, pública i de qualitat' o 'No ens miris, uneix-te", entre molts d'altres. Un cop han finalitzat la marxa pel poble, els activistes s'han reunit a una plaça per realitzar els diversos parlaments dels membres de la comunitat educativa on s'ha insistit en la necessitat d'aturar les retallades en l'àmbit de l'educació.

"Fem ara aquesta marxa perquè d'aquí res ja és el principi de curs, l'escola està amenaçada i no podem esperar més, ara és el moment de lluitar i mostrar que no pararem fins que recuperem els nostres drets", ha insistit Rosa. La marxa ha agrupat a alumnes, pares, mares, mestres, sindicats i membres de la comunitat educativa que es troben dins de diverses plataformes i entitats dins de l'Assemblea Groga. "Ja comencem a estar cansats de simbolismes o eufemismes, de fer tancades a la Sagrada Família, fer accions al Departament, volem que deixin d'atacar a l'escola pública, que s'aturin les retallades, diem prou", ha assegurat amb fermesa el membre de l'entitat.

En principi, la marxa té previst començar aquesta tarda de dissabte en direcció a Ripoll i durant vuit dies els activistes caminaran a peu fins a Barcelona passant per Vic, Torelló, Cerdanyola o Badalona, entre d'altres ciutats on faran actes com concerts, espectacles populars amb grallers, gegants o xerrades. L'organització té previst arribar el 31 d'agost a la capital catalana aprofitant les festes del barri de Sants. De moment, aquest dissabte ja han participat un centenar de persones però, des de l'Assemblea Groga, asseguren que ja tenen previst que se sumin més persones durant el recorregut de la marxa.