Nou cavalls moren atropellats per un tren i s'interromp el servei

L'accident ha tingut lloc prop de Fornells de la Selva després que escapessin d'una hípica

(Actualitzat 18:15h)

Ensurt majúscul el que s'han endut els passatgers d'un dels trens que feia el recorregut entre Figueres i Barcelona aquest dijous. A tres quarts d'onze del matí un tren que circulava en sentit Barcelona ha topat amb un grup de cavalls que hi havia enmig de la via al tram que discorre entre l'estació de Fornells de la Selva i Riudellots de la Selva.

Els animals s'havien escapat d'una hípica que hi ha molt a prop de la via del tren, que passa elevada en aquest punt.

El comboi no ha pogut frenar i ha envestit el grup d'animals, molts dels quals han mort. La circulació ferroviària ha quedat interrompuda fins que han pogut retirar els cadàvers dels cavalls que hi havia a la via. Cap dels passatgers del tren ha resultat ferit.

D'entrada, el maquinista ha alertat que semblava que el comboi havia patit algun desperfecte i ha arribat fins a l'estació de Caldes de Malavella on els mecànics l'han revisat. Fonts de Renfe han indicat que encara que el morro del tren ha quedat aixafat, no hi havia avaries i que el tren ha pogut continuar el recorregut fins a Barcelona.


L'accident ha obligat a tallar el trànsit ferroviari durant poc més de dues hores, fins que els Bombers han pogut treure de la via els cavalls morts. A les 12.25 la circulació ha quedat totalment restablerta en els dos sentits. La interrupció de la circulació entre Fornells i Caldes ha causat retards superiors als 45 minuts en quatre trens.

Fins al lloc de l'accident s'hi han desplaçat diverses dotacions dels Bombers, dels Mossos d'Esquadra, Agents Rurals, el SEM, autoritats municipals i també el propietari de l'hípica d'on s'havien escapat els cavalls.

La porta del tancat, oberta

L'amo de la finca va comprar l'hípica Omega fa sis anys i ha assegurat que no s'explica per què la porta del tancat on hi havia els cavalls estava oberta. Francisco Porras ha detallat que el masover calcula que en aquest camp hi havia onze cavalls, cinc eugues de cria i sis cavalls que s'utilitzaven per ensenyar a muntar els nens i per a maneig.

Segons les darreres dades, dels onze cavalls que s'han fugat de l'hípica, nou han mort atropellats pel tren, a dos els han localitzat vius -un no s'havia mogut de l'hípica i a l'altre l'han trobat al terme municipal de Campllong- i en falta un darrer que continuen buscant. L'alcaldessa accidental de Fornells de la Selva, Glòria Gràcia, ha explicat que s'han posat en contacte amb els alcaldes de les poblacions veïnes perquè estiguin alerta, però tampoc descarten que l'onzè cavall també hagi mort.

"Caldrà fer un recompte final perquè alguns dels animals han quedat força malmesos", ha explicat Gràcia que afegeix que tampoc descarten que l'acabin trobant mort en algun punt de la via si el tren l'ha llançat a un dels marges.

El propietari de l'hípica ha explicat que aquesta nit ha arribat de vacances i quan s'ha aixecat al matí ha vist que tenia un munt de trucades perdudes al mòbil. "M'han explicat que molts cavalls havien sortit a la via del tren i que els havien atropellat", ha detallat. Quan ha arribat a l'hípica, ha descobert que la porta del camp on hi havia els cavalls estava oberta. "No sabem qui ho ha fet ni per què la porta estava oberta", ha explicat.

Es tracta d'un negoci amb tots els permisos en ordre i els cavalls estaven envoltats d'un tancat "estàndard", ha explicat Francisco Porras que afegeix que aquest accident suposa un revés per al seu negoci. "De moment hem d'aturar l'activitat, no podem fer res, són els cavalls amb els quals fèiem classes i no és fàcil trobar-los perquè són de confiança", ha detallat Porras.

Segons el propietari, no és estrany que els cavalls pugessin a la via. "És una qüestió d'instint, els hi agrada estar en llocs elevats perquè és des d'on poden controlar si hi ha depredadors", ha explicat.

L'amo de l'hípica ha relatat que tenen una assegurança de responsabilitat civil pels danys que puguin causar els cavalls i també un altre de general per a les instal·lacions. Ara, caldrà veure si Adif o Renfe reclamen pels desperfectes causats en el tren.