IAEDEN denuncia il·legalitats en la recuperació de la zona afectada pel #FocEmpordà

Expliquen que els petits corriols s'han convertit en pistes forestals de 8 metres d'ample

(Ampliació 21:30h)

L'entitat Iaeden-Salvem l'Empordà denuncia "il·legalitats " en les actuacions forestals a la zona afectada pel gran incendi de l'Alt Empordà. Els ecologistes detallen que en el marc del Pla de prevenció d'incendis forestals transfronterers del Cap de Creus i l'Albera (Princlab) s'estan convertint antics corriols en pistes d'entre 6 i 8 metres d'amplada per on poden passar vehicles.

L'entitat creu que sota el paraigües de la prevenció d'incendis, s'estan fent actuacions que poden incrementar el risc de foc. Els ecologistes detallen que el pla té una ajuda econòmica de l'Estat d'1,8 MEUR i volen que els diners serveixin per a altres actuacions, com eliminar vegetació dels vorals de l'Ap-7 i l'N-II.

L'entitat ecologista ha demanat que s'aturin immediatament les actuacions forestals que s'estan fent dins la zona cremada l'estiu passat en el marc del Pla de prevenció d'incendis del Cap de Creus i l'Albera. Segons l'entitat, l'execució d'aquest pla s'està fent de manera "irregular" i senes complicar "cap dels requisits obligatoris de la normativa mediambiental". Inclús assenyalen que algunes de les actuacions que es realitzen "són contràries a la prevenció d'incendis".


Per això, Iaeden-Salvem l'Empordà ha fet un requeriment a la Direcció General del Medi Natural del Departament d'Agricultura demanant l'aturada "immediata" de les actuacions.

Segons detalla l'entitat ecologista, en els darreres mesos s'han intensificat els treballs d'aquest projecte gràcies a una ajuda d'1,8 MEUR (milions d'euros) que el Ministeri d'Agricultura ha destinat a la restauració de la zona cremada de l'any passat i a la prevenció d'incendis. Arran de la represa dels treballs, els ecologistes han rebut diverses trucades de propietaris i excursionistes alertant d'algunes actuacions, com ara la reconversió de corriols on abans només s'hi podia passar a a peu en camins de 6 o 8 metres d'amplada per on ara poden circular-hi vehicles.

Aquestes noves obertures, detalla l'entitat, no tenen cap interès en la prevenció d'incendis perquè permeten nous accessos al medi natural en llocs fins ara eren inaccessibles pel trànsit rodat. I, per tant, ajuda a augmentar el risc d'incendi. Perquè alguns dels camins tenen unes pendents tan elevades que són inaccessibles pels camions de bombers i poden comportar un gran risc per la integritat dels bombers, doncs acaben en vies mortes dins de zones d'alta combustibilitat. I perquè es fan treballs forestals i de maquinària pesant en dies i hores d'alt risc d'incendi.

Iaeden-Salvem l'Empordà ha fet arribar aquesta informació als agents rurals de la comarca per si creuen que cal actuar al respecte. L'entitat deixa clar que considera important que l'administració pública promogui actuacions per la prevenció d'incendis i apunta que aquests diners podrien servir per realitzar tasques d'estassada al voltant de l'autopista AP-7 i la Nacional II de manera periòdica. Els ecologistes asseguren que als marges d'aquestes vies és on s'inicien la majoria dels grans incendis d'aquesta comarca.

Alhora, recomanen també fer tasques forestals per baixar l'elevada càrrega de combustible al voltant dels pobles que es troben dins grans masses forestals per crear franges d'autoprotecció. Aquestes actuacions haurien de preveure un pressupost anual de manteniment, conclou l'entitat.

Agricultura es defensa

El Departament d'Agricultura ha replicat als ecologistes que les actuacions forestals a la zona afectada pel gran incendi de l'Empordà "estan emparades per la legalitat i justificades tècnicament i d'acord amb els bombers". Així ho ha assenyalat després que aquest dimecres l'entitat Iaeden-Salvem l'Empordà hagi denunciat "il·legalitats" en aquestes acccions forestals i considera que sota el paraigües de la prevenció d'incendis, s'estan fent actuacions que poden incrementar el risc de foc. L'entitatvol que les subvencions de l'Estat serveixin per a altres actuacions, com eliminar vegetació dels vorals de l'AP-7 i l'N-II. Agricultura ha assegurat que el pla contribueix a reduir el risc d'incendi. Explica que l'accés als vehicles d'extinció d'incendis en una planificació realitzada per personal tècnic del Departament amb la col·laboració del personal tècnic de bombers té com objectiu principal l'accés de zones concretes que han de permetre una circulació ràpida dels mitjans terrestres en zones estratègiques i evitar que quedin encerclats pel foc mentre s'executen les tasques d'extinció.

Així mateix, el Departament ha recalcat que cap camí de planificació d'incendis determinada al projecte PRINCALB té pendents que impedeixi el seu pas pels vehicles de bombers i també que els camins de prevenció d'incendis no acaben en vies mortes dins de zones d'alta combustibilitat. De fet, alguns trams de nova construcció estan planificats precisament per evitar aquestes vies mortes, ha puntualitzat.

El pla de prevenció d'incendis PRINCALB l'ha realitzat personal tècnic del Departament d'Agricultura conjuntament amb personal tècnic de bombers, i que s'ha elaborat amb el coneixement i la participació dels ajuntaments, en els que s'ha fet difusió, segona ha apuntat el Departament.

Així mateix, el Departament recorda que no s'ha rebut ni una sola al·legació tècnica a les actuacions previstes durant el procediment d'informació pública.

Els treballs han estat adjudicats pel Ministeri i la major part són executats per TRAGSA, empresa de l'Estat i una de les més grans a la UE i amb més experiència en obres forestals. El Departament insisteix que "la solvència tècnica està més que garantida" i reitera que els treballs de restauració es fan en clau de prevenció futura. En aquest sentit, s'ha encarregat la redacció d'un avantprojecte d'ordenació agroforestal de la zona amb una visió àmplia de futur per aconseguir un terreny menys vulnerable a futurs incendis, això vol dir més infraestructures, més conreus, més dinàmica econòmica i més prevenció d'acord als plans redactats, segons ha assenyalat el Departament d'Agricultura.