Detonen el projectil de la Guerra Civil trobat a Port de la Selva

Han calgut dues descàrregues d'explosiu per aconseguir neutralitzar totalment l'artefacte

Efectius de la unitat de bussejadors de Mesures Contra Mines (MCM) han neutralitzat aquest dimarts al migdia el projecte de la Guerra Civil que un banyista va localitzar diumenge a només cinc metres de la costa a El Port de la Selva (Alt Empordà). L'explosiu estava complet i armat i es trobava a dos metres de fondària.

L'operatiu amb els especialistes de l'armada i bussejadors del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil a les comarques gironines han fet una primera immersió a les nou del matí, per comprovar quin tipus de projectil era i avaluar quina era la millor manera de neutralitzar-lo. Segons ha detallat el subtinent els bussejadors de MCM, José Miguel Simón, es tracta d'un projectil tipus Ansaldo de la Guerra Civil de 55 centímetres de longitud, un calibre de 75 mil·límetres i que tenia una càrrega explosiva de mig quilo.

Un cop feta aquesta avaluació, els diversos grups que han intervingut s'han reunit per detallar l'operatiu. Cap a les 11 del matí, han fet un primer intent de neutralització de l'artefacte. Mentre els bussejadors han col·locat la càrrega a l'artefacte, efectius de l'Armada s'han situat al penya-segat proper per col·locar el receptor i estendre el fil detonador.

Aquest primer intent no ha funcionat i han hagut de tornar a comprovar que tots els elements estiguessin ben connectats. Llavors, han fet una primera detonació que ha aconseguit eliminar part del projectil, però no tot.

Per això, han situat una segona càrrega per tornar a detonar l'artefacte i aconseguir neutralitzar-lo totalment. "Ha sortit tot perfecte, hem fet una baixa detonació per minimitzar l'impacte ecològic, que és del que es tracta, ha afirmat el subtinent Simón.

Accés restringit

El cabo I dels GEAS, Fernando Aguirre, ha explicat que van rebre l'avís de la presència de l'artefacte diumenge, quan un banyista el va localitzar. Aguirre ha detallat que tan bon punt van rebre l'avís, es van desplaçar fins al lloc per fer una primera inspecció. "Davant la possibilitat que es tractés d'un artefacte sencer i armat, es va activar el protocol d'intervenció amb l'Armada", ha explicat el cabo.

Aleshores, van delimitar la zona tant per terra com per mar i van donar un avís perquè totes les embarcacions sabessin que hi havia un explosiu en el punt on els GEAS havien situat una boia. "Vam passar un avís al centre nacional de Salvament Marítim amb les coordenades perquè donessin avís als navegants cada 15 minuts informant que hi havia una milla nàutica d'exclusió de tràfic marítim i de bany", ha especificat Aguirre.

Al llarg de tot el matí, i fins a quarts de 2 quan han aconseguit neutralitzar l'artefacte, l'accés ha estat tallat. Per mar, una llanxa del Servei Marítim de la Guàrdia Civil ha controlat que cap embarcació ni banyista s'apropés a zona de perill.