Augmenten un 30% els robatoris amb intimidació i violència

Aquest primer semestre s'han registrat 585 casos

El robatoris amb violència i intimidació a les comarques gironines han augmentat un 30% durant el primer semestre de l'any. Segons dades que ha fet públiques el Ministeri de l'Interior, fins al mes de juny s'han registrat 585 casos.

Durant el mateix període de l'any passat en van ser 449. En aquests robatoris els lladres solen actuar amb agressivitat i sovint amenacen les víctimes amb armes. Hi ha, per exemple, robatoris a empreses, entitats bancàries, botigues o atracaments a persones al carrer.

A l'altra cara de la moneda de l'estadística hi ha els robatoris i assalts violents a habitatges que s'han reduït lleugerament. N'hi ha hagut 1.852, un 0,2% menys que en els primers sis mesos del 2012.

Les dades que ha fet públiques el Ministeri de l'Interior, i que fan referència a tots els cossos policials, recullen els delictes i faltes que s'han registrat a les comarques gironines durant el primer semestre del 2013. En total, entre principis de gener i finals de juny, aquesta xifra negra ha disminuït un 0,6% d'un any per a l'altre (passant dels 19.796 del 2012 als 19.672 d'aquest any).

Si es desgrana l'estadística per tipologies, entre els delictes que han augmentat més hi ha els robatoris amb violència i intimidació, un dels tipus de delictes que genera més alarma perquè els lladres són agressius i solen amenaçar les víctimes, inclús amb armes. En concret, l'augment ha estat del 30,3%. Aquest primer semestre del 2013 se n'han comptabilitzat 585 casos, 136 més que durant el mateix període de l'any passat, quan en van ser 449.

Aquesta tipologia de robatoris engloba els atracaments a empreses, bancs, botigues i també els robatoris violents a persones al carrer. Entre els robatoris amb violència i intimidació que hi ha hagut aquest any hi ha, per exemple, l'atracament a punta de pistola d'una sucursal bancària a Bescanó (Gironès). El lladre va irrompre al banc amb la cara tapada amb un passamuntanyes, va amenaçar els treballadors amb l'arma i es va endur un botí quantiós.

En un altre robatori a un banc, en aquest cas a Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), els lladres van encanonar un treballador amb una arma de foc. Benzineres, botigues, estancs, empreses o inclús farmàcies són també objectiu habitual dels lladres.

A l'altra cara de la moneda de l'estadística hi ha els robatoris i assalts violents a habitatges. Durant els primers tres mesos de l'any es van encendre totes les alarmes amb l'augment d'aquets tipus de robatoris en gairebé un 15%. També és una delinqüència que també genera gran alarma social. La pressió policial ha aconseguit revertir la tendència i l'acumulat del primer semestre mostra una lleugera davallada respecte al mateix període de l'any anterior.

Aquest global inclou diversos tipus de robatoris. Des dels coneguts com a silenciosos (en què els lladres entren a les cases aprofitant que les víctimes dormen) fins aquells en què el delicte es comet quan els propietaris no hi són. Però els que han creat més sensació d'inseguretat i alarma són els assalts violents, on els delinqüents no dubten a colpejar, lligar i intimidar les víctimes per aconseguir objectes de valor.

Segons les dades del Ministeri d'Interior, durant el primer semestre del 2013 hi ha hagut 1.852 casos de robatoris en domicilis, 4 menys que durant el mateix període de l'any passat quan en van ser 1.856. Això representa un lleuger descens del 0,2%.

Delinqüència violenta i tràfic de drogues

La memòria de tots els cossos policials també recull altres tipologies delictives que han anat a l'alça d'un semestre a l'altre, com la delinqüència violenta o el tràfic de drogues. Segons detalla l'estadística, el tràfic de drogues ha augmentat un 47,2% (de 161 casos a 237), els furts en un 2,1% (de 5.617 casos a 5.733) i la delinqüència violenta -com ara agressions- ha incrementat un 19,7% (de 651 casos a 779).

Per contra, a l'altre costat de la balança s'hi troben les sostraccions de vehicles que d'un any per l'altre han baixat un 9,7% (de 392 a 354), els danys, que han passat de 2.121 a 2.093 (un 1,3% menys) o els robatoris amb força que han baixat un 6% (de 5.228 a 4.916 casos).

Quatre crims en el segon trimestre

L'estadística que ha fet pública el Ministeri de l'Interior també recull els crims (homicidis dolosos i assassinats) que hi ha hagut a la demarcació durant els primers sis mesos de l'any. Tots s'han concentrat en el segon trimestre perquè durant el primer no se'n va registrar cap.

L'any passat, entre gener i finals de juny, se'n van cometre vuit. Enguany n'hi ha hagut quatre. El primer crim de l'any a comarques gironines va ser a finals d'abril. Uns veïns d'Empuriabrava (Alt Empordà) van trobar el cadàver d'un jove de 23 anys degollat dins un contenidor d'escombraries de la zona.

El 28 de maig un expolicia municipal de Girona va matar la seva cunyada i també va intentar acabar amb la vida de la seva dona clavant-li un ganivet al coll a Caldes de Malavella (Selva).

El 13 de juny la policia espanyola va localitzar en un descampat de Lloret de Mar (Selva) el cadàver d'una dona que constava com a desapareguda des de l'any 2004. El cos estava dins un bidó i enterrat i l'autòpsia va revelar que va ser víctima d'una mort violenta.

Dos dies després, una dona francesa de 68 anys va morir atropellada a l'aparcament d'un centre comercial de Figueres. Els ocupants d'una furgoneta li van fer una estrebada a la bossa de mà per robar-la però la dona va perdre l'equilibri, va caure i la van atropellar. Va morir com a conseqüència de greus ferides internes.