La crisi obliga a suprimir un escenari del festival Ésdansa

El 31è Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses preveu rebre 8.000 espectadors

El Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses, l'Ésdansa, ha hagut de suprimir un dels escenaris habituals per adaptar-se a la davallada d'un 15% del pressupost sense sacrificar el nombre d'activitats ni la qualitat de les propostes.

El director del festival, Jordi Fossas, ha explicat que ha hagut de fer mans i mànigues preservar l'essència de l'Ésdansa i mantenir el nivell d'exigència, portant a les Preses companyies de dansa tradicional d'arreu del planeta. Enguany, disset companyies -sis d'elles internacionals- oferiran una vintena d'espectacles amb l'objectiu de "fer ballar tothom" i demostrar que les danses tradicional no són només del passat. L'objectiu és atraure 8.000 espectadors.

El 2013 ha estat un any complicat i un repte per a la majoria de festivals d'estiu de les comarques gironines. "Segur que no és la primera vegada que us ho diuen, però hem hagut de ser creatius per adaptar-nos a la davallada del pressupost", ha explicat el director de l'Ésdansa. El pressupost per a la 31a edició del certamen que aplega a una població petita, de poc més de 1.700 habitants, una vintena d'espectacles de dansa tradicional d'arreu del món, ha estat de 136.000 euros, entre un 15 i un 20% inferior al de l'any passat.


Jordi Fossas ha explicat que no volien sacrificar l'essència del festival ni deixar de portar a les Preses companyies d'arreu del món. Per això, han optat per suprimir un dels escenaris habituals i apostar perquè el tradicional auditori que acollia els espectacles per a un públic de 1.500 persones es pugui reconvertir segons la proposta. Així, l'Ésdansa passarà a tenir tres escenaris: l'auditori (per a espectacles i tallers), els carrers de la població i l'espai de dansa d'arrel tradicional.

Entre el 20 i el 25 d'agost passaran per les Preses disset companyies -sis d'elles internacionals- que proposaran una vintena d'espectacles. En total, més de 350 artistes participaran en la 31a edició del festival. Hi haurà espectacles i tallers. El director del festival ha explicat que un dels objectius de l'Ésdansa és "fusionar" els espectacles amb el públic i aconseguir que els espectadors també vulguin ballar i aprendre. "Volem que es vegi que la dansa tradicional no és només una cosa del passat, sinó també del present i del futur", ha afirmat Fossas.

Seguint aquest objectiu d'apropar la dansa i la música tradicional a la ciutadania, el festival també posa molt d'èmfasi en el públic més jove amb el Petit Ésdansa. Enguany ja han assolit rècord d'inscripcions amb 542 infants que participaran en la dotzena de tallers que han organitzat set companyies.

Entre les propostes, hi ha companyies joves catalanes i també una forta presència de companyies internacionals que portaran a les Preses els ritmes i les danses de llocs com Xile, Swazilàndia, Perú, Xile, el Japó o Irlanda.

El festival està organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de les Preses amb la col·laboració de l'Obra Social 'la Caixa', l'Ajuntament de les Preses, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.