La unitat de diagnòstic ràpid i alta resolució en cardiologia del Santa Caterina ja ha atès 733 pacients

La mitjana d'edat dels pacients tractats ha estat de 66 anys i mig

La unitat de diagnòstic ràpid i alta resolució en cardiologia de l’Hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) es va posar en marxa l’abril de 2024. Durant aquest primer any, aquesta unitat pionera ha atès 733 pacients. Aquí, s’hi deriven els pacients amb possibles problemes cardíacs que necessiten una resposta i un diagnòstic mèdic ràpid, que no pot demorar-se.

En aquesta unitat, el pacient pot sotmetre’s en un matí a totes les proves necessàries sense haver-se de desplaçar d’un lloc a l’altre i rebre el corresponent diagnòstic mèdic, el tractament a seguir segons el cas i ser dirigit al nivell assistencial que correspongui.

D’aquesta manera es pot detectar més ràpidament una patologia important i iniciar el tractament corresponent. A la unitat, ubicada a l’Hospital Santa Caterina, es poden atendre al dia fins a 5 pacients. Se’ls visita i se’ls duen a terme les proves complementàries necessàries: l’analítica, la prova d’esforç convencional, la prova d’esforç amb gasos, l’ecografia cardíaca i la col·locació de holters.

La unitat de diagnòstic ràpid i alta resolució en cardiologia és pionera i innovadora. A través d’un sistema de derivació específic i consensuat, a la unitat s’hi deriven, majoritàriament, pacients des de l’atenció primària (56,81%), però també des d’urgències (26,16%), des de cardiologia (15,12%), des de medicina interna (0,82%) i des d’hospitalitzacions (1,09%).

Les principals causes de derivació a la unitat han estat el dolor toràcic a causa del flux de sang insuficient (299 pacients 40,79%), la dificultat respiratòria amb sospita d’insuficiència cardíaca (248 pacients, 33,83%), els desmais causats per un problema al cor –síncope- (74 pacients, 10,09%), el ritme cardíac irregular (93 pacients 12,68%), l’acumulació de líquid entre el cor i el pericardi (16 pacients, 2,18%) i la sospita de síndrome de Brugada –afecció del ritme cardíac, generalment hereditari- (3 pacients, 0,41%).

La mitjana d’edat dels pacients atesos a la unitat en aquest primer any, ha estat de 66 anys i mig i un 57,63% de les persones ateses han estat homes i un 42,37%, dones.  La mitjana de temps entre la derivació i la visita a la unitat és de només 3 dies.

Pel que fa als diagnòstics més importants d’aquest primer any, es va confirmar el diagnòstic de cardiopatia isquèmica (estrenyiment de les artèries que van al cor) en 154 pacients, la insuficiència cardíaca en 131 pacients, 32 pacients van ser sotmesos a un cateterisme cardíac, 21 van necessitar cirurgia cardíaca, es va comprovar l’existència de trastorns del ritme cardíac que van requerir un marcapassos en 6 pacients i en 1 cas es  va observar l’existència d’un vessament pericàrdic que va requerir pericardiocentesi (extreure i examinar el líquid que està exercint pressió sobre el cor).     

Amb la posada en funcionament de la unitat de diagnòstic ràpid i alta resolució, s’han reduït significativament les primeres visites sol·licitades al servei de cardiologia.

El Cap Clínic del Servei de Cardiologia de l’Hospital Santa Caterina, el Dr. Marco Paz, destaca que “aquesta unitat és un pas endavant, ja que en cardiologia cal ser àgils a l’hora de detectar patologies que poden ser greus i que requereixen un diagnòstic mèdic ràpid. La unitat és innovadora i afavoreix la continuïtat assistencial entre l’atenció primària i especialitzada, i suposa un notable benefici pels pacients i evita demores en el diagnòstic i tractament de patologies cardíaques greus”.

Els resultats de la unitat de diagnòstic ràpid i alta resolució en cardiologia de l’Hospital Santa Caterina de Salt van presentar-se al South Summit 24 -la trobada líder de l’ecosistema global de l’emprenedoria i la innovació- amb més de 18.000 participants, que va tenir lloc a Madrid del 5 al 7 de juny, amb una ponència al Fòrum Transforming Health “Transformant la identificació de pacients cardiorenals: enfocaments innovadors en la pràctica clínica”, a càrrec del Dr. Marco Paz.