La UdG, entre les 200 universitats del món més compromeses amb el desenvolupament sostenible

En l'àmbit estatal, el centre gironí se situa en primera posició

La Universitat de Girona (UdG) es troba dins de les 200 universitats del món més compromeses amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Això vol dir que la UdG es troba entre el 5 i el 10% dels centres universitaris de tot el món amb més sensibilitat amb el desenvolupament sostenible.

Així ho afirma THE Impact, que és l'organisme que elabora anualment el rànquing d'universitats en aquest aspecte. En total s'han avaluat 2.152 institucions de 125 països diferents i aquest any s'hi han incorporat 561 centres més en comparació amb el 2023. La UdG ha obtingut una puntuació d'entre 84 i 89 sobre 100. Amb aquests resultats la universitat gironina se situa primera en el rànquing en l'àmbit estatal.

Per participar en el llistat global cal que totes les universitats compleixin amb un objectiu obligatori: el 17. Es tracta d'un punt que demana enfortir les aliances per al desenvolupament sostenible. La resta, són objectius opcionals i per això el nombre d'universitats que s'avaluen en cada objectiu és variable. A més, per entrar en el llistat global cal participar en tres objectius opcionals. Com en més s'hi participi, més puntuació s'obté.

En el cas de la UdG, es destaca els resultats de l'objectiu vinculat a l'aigua neta i sanejament. En aquest punt es troba en la posició 32a d'entre 867 universitats. En l'ODS 12 de producció i consum responsable, la UdG està en el lloc 34 d'entre 825 participants i l'ODS 4 d'educació de qualitat, la universitat està en el lloc 79 de 1.681.

Això permet que el resultat global de la UdG se situï entre el 84 i el 89 d'una escala sobre 100 i la ubica en el tram d'entre les 101 i les 200 universitats amb més consciència social i ambiental del món. Els resultats d'aquest 2024 que situen la UdG entre el 5 i el 10% de les primeres universitats suposen un avenç en comparació amb l'any passat, ja que es trobava entre el 6 i el 13%.

De les 52 universitats espanyoles participants, la UdG assoleix la primera posició del rànquing global, juntament amb 5 universitats més que tenen la mateixa franja de puntuació. Respecte les universitats catalanes, la UdG se situa a la 1a posició juntament amb la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Rovira Virgili (URV), d’un total de 9 universitats catalanes.