Minut de silenci pel doble crim a la Font de la Pólvora i reforç policial al barri

La junta local de seguretat s'ha convocat per aquest dijous

Minut de silenci a les portes de l'Ajuntament de Girona per condemnar "taxativament" el doble crim a la Font de la Pólvora i mostrar el condol als familiars i coneguts de les víctimes. A les dotze del migdia, el consistori en ple i treballadors del centre d'acollida La Sopa, on treballava la víctima Yolanda H., de 44 anys, s'han concentrat a la plaça del Vi.

Els acompanyaven representants del Govern en funcions, el subdelegat o el bisbe de Girona. L'alcalde, Lluc Salellas, que ha convocat la junta local de seguretat per dijous, ha explicat que a primera hora s'ha fet una reunió per analitzar el reforç policial que es mantindrà a la Font de la Pólvora, oferir acompanyament psicològic a familiars i amics i començar a abordar el pla integral al barri.

L'alcalde de Girona ha assegurat que la prioritat ara passa per "millorar i garantir drets, seguretat i acompanyament a les famílies" arran del doble crim de la revetlla de Sant Joan. Per això, avui a primera hora s'ha fet una reunió entre diferents àrees de l'Ajuntament i la Delegació del Govern per analitzar la situació i, sobretot, com ha destacat Salellas, "mirar a futur".

D'entrada, l'alcalde ha dit que "el primer element clau" passar per garantir la seguretat al barri de la Font de la Pólvora durant els pròxims dies. Per això, tant en aquest barri com al sector Est es mantindrà una presència policial "més elevada" per evitar que hi hagi "cap mena d'incident" vinculat amb el tiroteig.

En paral·lel, Salellas també ha explicat que s'ha muntat un dispositiu de suport psicològic per fer acompanyament tant als familiars de les víctimes com al conjunt del sector. L'alcalde ha admès que a la Font de la Pólvora el doble crim ha deixat una situació "de commoció elevada", subratllant també que es tracta "d'un episodi excepcional que no havia passat mai abans a la ciutat".

Aquí, Salellas ha dit que el consistori està en contacte amb la família de les víctimes per oferir-los l'acompanyament que els calgui "per ajudar-los a gestionar la situació de frustració, de dolor i de ràbia". L'alcalde ha recordat que les diferents víctimes, tant l'home i la dona que van morir arran dels trets com també els dos familiars que estan hospitalitzats, pertanyen al mateix nucli i que s'està "intentant ajudar-los a canalitzar la situació de la millor manera possible".

Aquest matí, representants dels tres grups de l'equip de govern també s'han reunit amb el personal de La Sopa per traslladar-los el condol i oferir-los el seu suport "davant unes hores que no són gens fàcils". La víctima feia divuit anys que treballava d'auxiliar de cuina al centre d'acollida. Avui, els seus companys de feina també l'han recordada amb una fotografia durant el minut de silenci a la plaça del Vi.

Pla integral al barri

Per últim, durant la trobada d'aquest matí Ajuntament i Generalitat també han començat a posar les bases del pla integral que es vol aplicar al barri de la Font de la Pólvora. Salellas ha avançat que, en aquest cas, la feina necessàriament haurà de ser a mitjà i llarg termini, perquè el pla ha d'abastar àmbits com educació, afers socials, formació, ocupació o millores urbanístiques i d'habitatge.

L'alcalde de Girona també ha volgut deixar clar que, tot i els operatius policials que han destapat activitats delictives a la Font de la Pólvora (com les vinculades al cultiu de marihuana), al barri hi viu "moltíssima gent" que, tot i que té una situació vinculada a la "pobresa i precarietat", el seu dia a dia "no té res a veure ni amb la delinqüència ni amb els fets que van passar diumenge".

"Per tant, el que ens cal és poder tenir aquests debats en paral·lel", ha dit Lluc Salellas. I aquí, l'alcalde ha subratllat que "els fets que són greus a nivell de seguretat s'aborden en clau policial" -com el doble crim- però que, al mateix temps, l'administració "ha de poder oferir respostes per a la gent que viu al barri i que tenen ganes de tenir una vida normalitzada".

La junta de seguretat, dijous

Aquest mati l'Ajuntament, d'acord amb el Departament d'Interior, ha convocat la junta local de seguretat per aquest dijous. Hi assistirà el conseller Joan Ignasi Elena, el subdelegat de l'Estat Pere Parramon, i també s'han convidat tots els cossos i forces de seguretat.

Salellas ha avançat que el primer punt que es posarà sobre la taula serà "la preocupació" del consistori perquè hi hagi armes "al carrer" i es trafiqui amb elles (el principal sospitós va disparar els trets amb un subfusell d'assalt).

"Aquest afer supera la ciutat i interpel·la l'estat espanyol; per tant, ens cal fer una diagnosi sobre què passa al voltant del tràfic d'armes i de drogues, i articular una resposta amb accions concretes", ha dit l'alcalde de Girona.

Fugida cap a Figueres

Mentrestant, els mossos continuen buscant el principal sospitós del doble crim i els companys amb qui va fugir. Després de disparar dues ràfegues de trets amb el fusell d'assalt, el presumpte responsable i bona part de la seva família van fugir del barri de Font de la Pólvora.

Els mossos temien que tots plegats marxessin en direcció a Figueres, ja que hi tenen vincles familiars per tal de poder-se amagar. Un dels punts que es vigilava era la rotonda d'entrada a Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà).

Precisament va ser allà on agents dels Mossos van veure arribar dos cotxes que els van semblar sospitosos. Un va seguir en direcció a la capital de l'Alt Empordà i l'altre va anar cap a Santa Llogaia. Els policies van seguir el que pretenia anar a Figueres i van poder-lo aturar al polígon de Vilamalla. A dins del vehicle hi anaven diversos familiars del sospitós -entre els quals la mare i un cunyat- però no hi havia rastre d'ell.

Per això, la policia sospita que el presumpte responsable del crim hauria passat la nit a Figueres i l'endemà n'hauria marxat. Es creu que podria haver anat cap a Granada, on hi té vincles familiars.

El menor de 14 anys i la noia que van quedar ferits arran del tiroteig, també membres de la mateixa família, continuen ingressats a l'hospital Josep Trueta de Girona. Segons informa el centre sanitari, es troben estables dins la gravetat.