Girona recomana no llençar petards prop de geriàtrics i zones d'esbarjo per a gossos

També ha fixat l'horari permès de les sis de la tarda a les dues de la matinada el 23 de juny

L’Ajuntament de Girona ha emès un seguit de recomanacions respecte l’ús de petards durant les revetlles de Sant Joan i de Sant Pere per tal de garantir unes celebracions segures i inclusives. La principal novetat és que enguany no es poden llançar petards a prop dels centres assistencials i residències per a la gent gran i de les zones d’esbarjo per a gossos o centres de residència i de venda d’animals.

Alhora, s’han fixat els dies i hores que es pot usar la pirotècnia de soroll durant aquestes dates. Amb aquestes noves mesures, el consistori pretén garantir unes celebracions segures i inclusives.

Per garantir el descans de tothom i en especial de les persones autistes i altres sensibilitats, s’ha limitat l’ús dels petards que emeten soroll. Aquests es poden llançar el diumenge 23 de juny, durant la revetlla de Sant Joan, de les sis de la tarda a les dues de la matinada. També es poden usar els dies 21, 22, 24, 28 i 29 de juny, de les sis de la tarda a les dotze de la nit.

“Com a ciutat hem d’avançar cap a festes que respectin cada cop més totes les persones i també els animals, i per això demanem que aquests dies s’utilitzi pirotècnia de baixa intensitat. Alhora, treballem per un model de revetlla de Sant Joan compatible amb el dret a la tranquil·litat de la gent gran, les persones neurodivergents, amb sensibilitat auditiva o els animals”, ha ressaltat la regidora de Ciutat que Cuida, Gemma Martínez.

Davant la proximitat d’aquestes festes que comporten l’encesa de focs i el llançament de petards a la via pública, l’Ajuntament de Girona ha regulat la venda i ús d’aquests productes. Per tal de protegir la gent gran i els animals, enguany no es poden llançar petards a menys de 200 metres de centres per a la gent gran i de zones d’esbarjo per a gossos o centres de residència i venda d’animals i a menys de 50 metres de les zones on se celebrin sopars i balls.

Igual que altres anys, tampoc es poden usar a tocar de zones forestals i en balcons i finestres; col·locar-los dins de totxanes, ampolles o qualsevol recipient que pugui provocar un perill i usar globus o fanals que ascendeixen amb aire calent procedent de la combustió d’espelmes, alcohol o altres.

A més, des de l’Ajuntament de Girona es recomana no llançar els trons F3 amb més d’1,6 grams de contingut net explosiu (NEC). Es tracta d’artificis de pirotècnia de perillositat mitjana. L’objectiu és prohibir aquest tipus de producte l’any que ve per avançar cap a una ciutat més segura i inclusiva.