Girona dona incentius a les brigades i tècnics de la bústia d'avisos per accelerar les accions

L'Ajuntament millorarà les condicions laborals i reorganitzarà espais i horaris

Girona donarà incentius econòmics al personal de les brigades municipals i als tècnics que gestionen la bústia d'avisos per accelerar la resposta a les demandes de la ciutadania. L'objectiu és que, per exemple, si algú es queixa que al seu carrer hi ha panots malmesos, el paviment es reposi en el termini màxim d'un mes.

Aquests plusos de productivitat, que també s'estendran a les llars d'infants municipals, s'aprovaran per ple aquest estiu. En el pròxim any s'hi destinaran 98.000 euros i beneficiaran uns 170 treballadors.

Els incentius s'emmarquen dins un pla més ambiciós per millorar els serveis municipals, que inclou aspectes laborals -com avançar en el pagament de la VLT- o reorganitzar espais i horaris a l'Ajuntament.

Les gratificacions per productivitat, que s'aplicaran durant un any, responen a una doble voluntat. Per una banda, donar una "resposta àgil, ràpida i eficaç" a les peticions que es reben des de la bústia d'avisos o a través del programa 'L'Ajuntament m'escolta', que s'ha posat en marxa aquest mandat als centres cívics (on els regidors i regidores s'hi desplacen un cop al mes i parlen tu a tu amb els veïns). I per altra banda, millorar la gestió de les escoles bressol municipals, perquè com explica Font, el consistori és conscient que són "espais tensats" i de la "necessitat de donar un servei excel·lent" a les famílies.

Per això, l'equip de govern ha creat un programa d'incentius, que preveu aprovar per ple aquest juliol. Les gratificacions a aquesta part de la plantilla s'aplicaran durant un any i s'hi destinarà un global de 98.000 euros.

En el cas de les escoles bressol, els incentius beneficiaran una vintena de treballadores i treballadors. I en l'altre, s'hi podran acollir fins a 150 empleats (dels quals 135 formen part de les brigades i la quinzena restant gestionen la bústia d'avisos municipal).

Sergi Font explica que, tant pel que fa a 'L'Ajuntament m'escolta' com a les peticions que es reben a través de la bústia, s'havia detectat "la necessitat real" de donar-hi resposta en el termini màxim d'un mes. "No sempre serà positiva o en la línia d'allò que han demanat, però sí que cal donar-la", ha subratllat el tinent d'alcaldia.

No es tracta tan sols de respondre telemàticament les peticions, sinó també de tirar endavant aquelles petites millores de l'urbanisme del dia a dia que els gironins traslladen al consistori. Per exemple, reposar un panot del carrer que s'ha desprès.

Per això, l'Ajuntament de Girona també donarà més autonomia als operaris de les brigades, reconvertint les categories de peó en les d'operari-conductor. Segons explica el tinent d'alcaldia, això permetrà que, en comptes d'anar en parella a fer les feines, a partir d'ara les brigades municipals "guanyin divuit treballadors" que podran anar sols "a solucionar petits desperfectes".

Espais i horaris

Els plusos per productivitat i el canvi de categoria laboral s'emmarquen dins un pla que ha engegat el nou equip de govern amb l'objectiu de millorar els serveis municipals de l'Ajuntament. I que abasta diversos àmbits. Entre aquests, Sergi Font ja ha avançat que s'analitzaran els horaris del personal amb l'objectiu "de facilitar la vida laboral amb la conciliació familiar" rebaixant la jornada a aquells qui facin més de 35 hores setmanals.

A més, el govern també vol reordenar espais de treball dins l'Ajuntament, amb l'objectiu "de buscar una organització física més adient". En aquest sentit, Font ha explicat que un dels punts "clau" d'aquest pla serà l'obertura de les noves oficines a l'espai que la Generalitat els ha cedit al carrer Ultònia, on es traslladaran els més de 40 treballadors que sumen Gestió Tributària, Recaptació i Tresoreria.

Això, ha avançat el tinent d'alcaldia de Gestió de Recursos, permetrà esponjar espais a l'edifici de la plaça del Vi i avançar cap a una "reorganització de la forma de treball més moderna, més àgil i més eficient".

Desigualtats i VLT

A més dels horaris i dels espais, l'altra gran pota del pla fa referència a millores laborals. Aquí s'hi inclou, per exemple, el compromís "d'establir diferents carreres professionals i programes de segona ocupació" i tirar endavant la negociació del nou acord-conveni per al personal funcionari i laboral de l'Ajuntament de Girona (perquè l'última actualització data de l'any 2012).

Sergi Font ha subratllat, però, que la prioritat del govern amb la plantilla implica resoldre els diferents conflictes laborals que s'arrosseguen des de fa mesos. I aquí, específicament, ha fet referència tant a la retroactivitat de les desigualtats salarials com al pagament de la Valoració dels Llocs de Treball (VLT).

Pel que fa a la retroactivitat, el tinent d'alcaldia ha explicat que al llarg del mes de maig ja s'han signat més de 150 convenis amb els treballadors que havien portat la seva demanda als jutjats (cosa que ha permès aturar aquesta via). Sergi Font ha concretat que aquests acords, que el ple avalarà al juliol, permeten congelar els interessos i tirar endavant el pagament de les quantitats pendents durant el primer semestre del 2025. En total, són 1,6 milions d'euros (MEUR) que es faran efectius a través d'una ajuda del Fons d'Impuls Econòmic de l'Estat.

En paral·lel, el tinent d'alcaldia també ha concretat que el consistori ja ha enviat un correu electrònic a tots aquells treballadors -fins a 450- que poden reclamar el pagament de les quantitats pendents per via administrativa. "Se'ls informarà de tots aquells tràmits concrets que poden fer per demanar la retroactivitat", afirma Font.

En aquests casos, però, el tinent d'alcaldia ha explicat que les quantitats a percebre no seran tan elevades com els que havien anat a parar als jutjats. A més, els terminis per demanar la retroactivitat també varien en funció de si s'és personal laboral (un any) o bé funcionari (fins a quatre). 

"Per tant, iniciem el tancament d'aquesta carpeta, gràcies a l'esforç i a la voluntat de negociació entre totes les parts, i això ens permetrà tenir una plantilla més sanejada", ha destacat Sergi Font.

El 50% amb la VLT

D'altra banda, el tinent d'alcaldia també ha subratllat que, després de l'acord al qual s'ha arribat amb la Policia Municipal, i els altres avenços fets en aquest àmbit, actualment gairebé la meitat de la plantilla de l'Ajuntament de Girona -formada per uns 1.250 treballadors- ja cobra o té planificat percebre "el 100% del que marca la VLT" (és a dir, allò que els correspon pel lloc de feina que ocupen).

A partir d'ara, Font ha explicat que l'equip de govern treballarà per resoldre la situació de tota aquella bossa d'empleats que tenen pendent percebre la VLT. Sobretot, "posant el focus" en 160 treballadors i treballadores que encara estan "molt lluny" d'arribar a la quantitat que els correspon -només arriben al 12% del que s'ha pactat- i que durant aquest darrer any "encara no han vist cap tipus de millora".