L'escriptor gironí Javier Cercas ocuparà la cadira del difunt Javier Marías a la RAE

Els acadèmics Pedro Álvarez de Miranda, Clara Sánchez i Mario Vargas Llosa han defensat la candidatura

L'escriptor gironí Javier Cercas, autor d'obres com 'Soldados de Salamina', 'Anatomía de un instante' o 'Las leyes de la frontera', ocuparà la cadira R a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), vacant des del decés del també escriptor madrileny Javier Marías l'11 de setembre del 2022.

El ple de la RAE ha escollit Cercas aquest dijous. La candidatura l'han presentat els acadèmics Pedro Álvarez de Miranda, Clara Sánchez i Mario Vargas Llosa. Nascut a Extremadura el 1962, Cercas resideix a Girona des dels quatre anys.

El 1985 es va llicenciar en Filologia Espanyola per la Universitat Autònoma de Barcelona i des del 1995 és titular de la Universitat de Girona. Des del 2003 es dedica en exclusiva a escriure.

Les obres de Javier Cercas han estat traduïdes a més de trenta idiomes i han obtingut premis com el Premi Nacional de Narrativa o el Premi Planeta, en clau estatal, o els francesos Prix André Malraux i Prix Mediterranée, entre d'altres. També n'ha guanyat al Regne Unit, a Itàlia, a Grècia, a Portugal, a Xile i a la Xina.

Els seus llibres s'han adaptat al cinema, al teatre i al còmic, i en té dues que tindran pròximament versió de sèrie televisiva. També ha dut a terme una tasca periodística i assagística que també ha estat guardonada a Espanya i fora d'Espanya.