Gavines, estels i Drexler

El cantautor uruguaià va executar un concert carregat de sentiment al Festival de la Porta Ferrada

Jorge Drexler li ha trobat plaer en venir a tocar a terres gironines. L'any passat ja ho va fer a Vilabertran (Alt Empordà) dins el festival Sons del Món i enguany ha decidit fer el seu únic concert en tot l'Estat a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) en el marc del Festival de la Porta Ferrada.

El d'ahir va ser un compendi comprès amb una barreja del repertori d''Amar la trama', 'Mundo Abisal' i el projecte 'N', malgrat també van aparèixer clàssics ja habituals com "Al otro lado del rio", "Todo se transforma", "Guitarra y vos" i "Polvo de estrellas", entre d'altres.

La nit va arrencar sota una intensa pluja d'estels, fenomen que l'uruguaià establert a Madrid va destacar per donar pas als primers compassos de la nit interpretant "Todos a sus puestos". Prop de 800 persones es van aplegar a l'Espai Port per escoltar per última vegada enguany un Drexler que, des d'avui, es tanca a l'estudi per preparar un nou llarga durada.

Drexler va deixar palès una vegada més que no és un músic apte per persones mancades de sensibilitat. La seva música, combinada amb textos pràcticament poètics, va retrunyir davant el mar en un dels seus pocs concerts que viatjava amb la banda. Tanmateix el cantautor perd en frescor, profunditat i intimitat quan interpreta acompanyat els seus temes. És per això que els millors moments de la nit foren quan, guitarra en mà i sol davant el respectable, va executar amb especial tendresa i delicadesa temes com "Noctiluca" -dedicada al seu fill Luca-, "Salvapantallas", "Soledad" i un medley de "Antes" i "Club tonight" del grup català Gossos.

La gavina melòmana

Una de les anècdotes de la nit fou quan una gavina despistada va començar a planejar per damunt la platea en vol rasant. Drexler interpretava "Disneylandia" mentre l'assenyalava amb el dit, alertant al públic.

Quan semblava que el perill havia desaparegut la gavina va tornar a fer acte de presència per impactar contra un grup d'espectadors ubicats la grada superior. Encastada entre els seients i atordida per l'impacte van passar uns segons d'incertesa mentre Drexler seguia cantant. Finalment els mateixos del públic que havien sofert "l'atac" de l'ocell el van fer aixecar el vol davant l'exclamació i aplaudiments de la resta.

Drexler, visiblement divertit pel que acabava de passar, va preguntar al finalitzar el tema si algú estava ferit: "Han sobreviscut a la gavina melòmana?"

El cantautor, que havia interromput les vacances per actuar a Porta Ferrada, va tancar el concert després de dues hores i quart amb la promesa que tornaria l'any vinent per terres gironines amb un nou disc. Ara només toca esperar.