Tramuntana i flamenc es fusionen a Peralada

Paco de Lucía va oferir un concert memorable la nit en que va rebre la Medalla d'Or del festival

El ‘maestro’, conegut per ser breu en els seus comentaris sobre l'escenari, va ser el primer d’entrar encetant el concert d'ahir al Festival Castell de Peralada amb un “Som-hi, bona nit”, per acte seguit rebre l'escalf del públic.

Després de la seva introducció va entrar la banda: Alain Pérez al baix, Antonio Serrano ‘El boqueron’ a l’harmònica i teclat, qui va sorprendre al públic amb la seva energia i talent; Antonio Fernández “Farru”, el ‘bailaor’ que ja fa un temps que acompanya a Paco de Lucía i amenitza encara més l'actuació; Antonio Flores ‘El rubio’, David Maldonado ‘de Jacoba’, feien les veus; el jove Antonio Sánchez era l'acompanyant amb la guitarra amb qui van replicar-se musicalment alguns cops; i finalment, Isaac Pérez ‘El piraña’ a la percussió.

La temperatura registrada a les grades del certamen es va mantenir agradable al llarg de tota l'actuació, acompanyada de la tramuntana fent que la música es barregés amb el so de l'aire i les fulles. El mateix Lucía va arribar a preguntar-se fins en dues ocasions si estava plovent.

Geni i figura, el gadità, va tocar sobretot aquells temes més flamencs deixant pel final les cançons jazz-fusió. Això sí, pels seus 65 anys no semblava que hagués passat el temps; pentinat amb els cabells enrere, amb la mateixa camisa bomatxa i l'armilla que ja formen part de l'imaginari col·lectiu, va tocar còmodament, còmplice en tot moment amb els membres de la banda.
 


 

Tanmateix, cal destacar el cap de cartell va tenir poc protagonisme. Paco de Lucía es reservava moments puntuals per mostrar el seu virtuosisme , quedant en moltes ocasions en segon pla. No obstant això, es va poder observar en tot moment un Paco de Lucía, fort, àgil i sobretot somrient. La banda ho tenia tot per fer passar la nit amb aires flamencs: el ‘toque’ de Lucía i els altres membres, les palmes de la banda, el ‘cante’ i el ‘zapateao’ van aconseguir crear un clima agradable i gens monòton. De fet, mentre es demanava el ‘bis’ el públic ovacionava al geni i picava de peus a terra com si es tractés d’un ‘tablao’. No van trigar en sortir d'entre les bambolines per oferir vàries peces, entre d’elles la coneguda, “Entre dos aguas”.

Finalment, el concert es va acabar amb l'entrega de la Medalla d'or a Paco de Lucía per part de la directora del Festival, Carmen Mateu de Suque.