Les cases de turisme rural de la Costa Brava esperen omplir a l'agost

Baixen les estades de catalans i espanyols i s'incrementen les reserves de francesos, holandesos i alemanys

Les cases de turisme rural de la Costa Brava esperen fregar la plena ocupació aquest agost. De moment, al litoral gironí els establiments ja tenen complerts el 90% dels llits, i confien en què les reserves d'última hora els permetin penjar el cartell de 'complet'. A les comarques d'interior i de muntanya, l'ocupació se situa en percentatges que es mouen entre el 60% (a llocs de la Cerdanya i el Ripollès) i el 80% (Gironès, Pla de l'Estany i Garrotxa).

Des de l'Associació Turisme Rural Girona s'ha notat una davallada de les famílies catalanes i espanyoles, que van més a darrera hora i es fixen molt en els preus. Per contra, han augmentat les estades de turistes estrangers (francesos i holandesos). A les cases de turisme rural gironí, el juliol es tanca amb ocupacions inferiors a les del mateix mes del 2012.

Els allotjaments de les comarques costaneres (Alt Empordà, Baix Empordà i Selva) han registrat ocupacions mitjanes del 70%, un percentatge que en el cas de les d'interior (Gironès, Pla de l'Estany i Garrotxa) ha estat sensiblement inferior i s'ha situat en el 60%. Molt per darrere queden les comarques de muntanya (el Ripollès i la Cerdanya) on aquí, no s'han omplert ni la meitat dels llits (40%).

De moment, segons informa l'Associació Turisme Rural, les reserves per a aquest agost es mantenen a nivells semblants als d'anys anteriors. El perfil majoritari del client de turisme rural a la temporada estiuenca és, principalment, de tipus familiar.

Això sí, la crisi també passa factura. Sobretot, en el cas d'aquelles famílies de Catalunya i de llocs de l'estat espanyol, que aposten per fer estades més curtes, solen anar més a darrera hora i es fixen molt amb els preus.

Increment dels turistes estrangers

Per contra, però, les cases i establiments de turisme rural han notat com s'incrementaven els turistes estrangers. En concret, els procedents de França, Holanda, Dinamarca i Alemanya. Aquests, a diferència dels d'aquí, planifiquen les vacances amb més antel·lació i fan estades més llargues.

A hores d'ara, per aquest mes d'agost, allà on el ritme de reserves és més elevat és a tota la franja de la Costa Brava. Aquí, les cases de turisme rural dels Empordans i la Selva ja tenen ocupats el 90% dels llits i confien poder penjar el cartell de 'complet' amb les reserves de darrera hora. Pel què fa a les comarques d'interior, l'ocupació és del 80% i, per últim, a les de muntanya, és d'un 60%.

Pel què fa a les reserves per al mes de setembre, de moment, aquestes se situen al voltant del 20%. "Una xifra molt inferior a la d'anys anteriors", conclou l'Associació Turisme Rural Girona.