Les tempestes reapareixeran dimecres per terres gironines

La calor i la xafogor, protagonistes al llarg d'avui

La calor és la protagonista aquest dilluns arreu del país, així com també la xafogor sobretot a la zona litoral i prelitoral. A més, és possible que se superin els valors habituals a punts de Ponent i de l'extrem nord-est. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per calor per aquest dilluns ja que es podran arribar a valors de temperatura màxima entre 32 i 37 graus a Ponent i a punts de l'extrem nord-est, entre 30 i 35 graus a la resta de l'interior i al Prelitoral, i entre 28 i 33 graus al litoral.

La remuntada de la temperatura d'aquest dilluns donarà pas a un episodi de tempestes fortes entre dimarts i dijous. Tot i que la calor seguirà avui ben present, dimarts la temperatura tendirà a davallar lleugerament, i al llarg de la tarda s'iniciarà un episodi de xàfecs i tempestes que afectarà el nord i oest de Catalunya, especialment el Pirineu i Prepirineu Occidental, on podran ser fortes, més de 20 litres en 30 minuts i acompanyades de calamarsa.

Dimecres les tempestes es reactivaran, sobretot a partir de migdia, quan podran ser d'intensitat forta -més de 20 litres en només mitja hora- a la meitat nord i est del país. Al final del dia els xàfecs i les tempestes es desplaçaran al litoral i al prelitoral, i quedaran restringides en aquesta zona fins dijous al matí.

Localment, les tempestes aniran acompanyades de calamarsa o pedra i, a causa de la forta inestabilitat atmosfèrica, podrien donar lloc a fortes ratxes de vent associades a temps sever. Per aquest motiu el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per intensitat de pluja per aquest dimarts i dimecres.

Tot i que el pas de la pertorbació donarà lloc a una baixada termomètrica generalitzada i a l'entrada de vent del nord, la predicció a mitjà termini indica un retorn de l'estabilitat atmosfèrica a partir de divendres, amb una recuperació de la temperatura al llarg del cap de setmana.