El PSC qualifica el primer any de tripartit a Girona com el ''Govern de suma zero''

El grup municipal sosté que no han impulsat projectes clau i són menys transparents

El PSC ha fet balanç del primer any de mandat del tripartit a Girona i creu que l'acció de govern denota que la coalició formada per Guanyem, Junts i ERC "no té un rumb compartit".

La portaveu, Sílvia Paneque, ha afirmat que, dotze mesos després, han confirmat allò que auguraven després del pacte, que les tres formacions tenen visions "fins i tot contraposades" i que això fa que acabi sent "el govern de suma zero".

Segons el seu parer, el govern municipal no ha donat l'impuls necessari a projectes cabdals per a la ciutat, com ara la tramitació urbanística del nou Campus de Salut, la reforma de la plaça Catalunya o la del carrer de la Creu: "Un any després, Girona està com estava". També consideren que hi ha hagut una "reculada" en transparència.

La portaveu del PSC a l'Ajuntament, Sílvia Paneque, ha afirmat que Girona està "exactament igual que fa un any" i denuncia que no s'han impulsat ni desencallat projectes que considera prioritaris per a la ciutat.

Entre aquests "grans projectes de transformació" hi situa, per exemple, la reforma de la plaça Catalunya o la del carrer de la Creu: "És la imatge que denota millor la inacció d'aquest any". Paneque també ha lamentat que encara no hagi passat per ple l'aprovació inicial de les modificacions urbanístiques necessàries al voltant del futur Campus de Salut i adverteix que, a hores d'ara, tampoc saben si inclou "afectacions no volgudes" a la zona de Mas Masó o a Can Gibert del Pla.

Durant la roda de premsa, el grup del PSC ha posat el focus, també, en quatre àrees que consideren que estan especialment desateses i que aporta conseqüències negatives per a la ciutat: habitatge (relligat el turisme), drets socials, transparència i participació.

En aquest sentit, han exposat que els models "contraposats" amb relació al turisme dels tres socis de govern s'ha traduït en una gestió ineficaç dels habitatges d'ús turístic. Així, lamenten que "no s'ha reduït el problema" allà on hi havia més complicacions, al Barri Vell, i que la regulació, per contra, està frenant "oportunitats de canvi" en altres barris on sí que podria ser bo que hi hagués aquest tipus d'allotjaments per esponjar el turisme.

El PSC exposa que el govern municipal no ha admès a tràmit una vintena de peticions de noves llicències fora del Barri Vell i no consideren vàlida la justificació d'una "congelació" per la tramitació de la normativa de la Generalitat: "A altres municipis les tramiten igualment".

Amb relació a l'habitatge el PSC també critica que les noves promocions de pisos "ja venen d'abans" i que no s'estan desenvolupant més projectes per pal·liar les conseqüències de l'increment del preu del lloguer i per garantir que els veïns tenir accés a l'habitatge.

Finalment, la regidora Bea Esporrín també ha afirmat que hi ha hagut una "reculada" en transparència i que, com a principal grup de l'oposició, tenen més dificultats que abans per accedir a expedients i a informació.

Un retrocés, diu, que es viu a la vegada en la participació de la ciutadania en el dia a dia de la ciutat. El PSC alerta, a més, que hi ha hagut un empitjorament en les dades de criminalitat a la ciutat i lamenta no saber quan podrà entrar en funcionament la comissaria de Santa Eugènia ni quines propostes hi ha per ampliar la plantilla de la Policia Municipal.