Unió de Pagesos no serà present al tall fronterer de dilluns i aposta per altres mesures

El sindicat considera que "no és legítim" fer-ho durant la campanya electoral

Unió de Pagesos no anirà al tall dels passos fronterers que han organitzat diversos col·lectius vinculats a l'agricultura per al pròxim dilluns, com ara Revolta Pagesa.

El sindicat, que té representació majoritària a Catalunya, assegura que "no és legítim" mobilitzar-se en plena campanya electoral i aposten per altres mesures que ajudin a resoldre la situació que viu la pagesia. Una d'elles passa per un acord de col·laboració amb l'organització sindicalista de la Catalunya Nord Confederation Paysanne.

Aquest dimecres a la tarda han signat un acord en què les dues formacions exigeixen que la Unió Europea aposti per un model de "pagesia familiar" en comptes de defensar "l'agroindústria".

Protesta programada

Diversos col·lectius pagesos han convocat un tall dels passos fronterers de cara al dilluns vinent des de Catalunya fins al País Basc i a les dues bandes dels Pirineus. Un dels col·lectius que lidera la mobilització al Principat català és Revolta Pagesa. Unió de Pagesos (UP) ha anunciat aquest dimecres que no s'hi sumarà. Si bé és cert que van participar en algunes de les mobilitzacions que es van fer al febrer, ara el sindicat majoritari de l'agricultura catalana s'ha desmarcat de la protesta.

El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha assegurat que no hi aniran perquè els organitzadors són col·lectius "asindicals o antisindicals" i no creu que siguin ben rebuts. "Allà on no et volen és millor no anar-hi", afegeix el coordinador d'UP.

Per altra banda, considera que "no és legítim" promoure protestes enmig d'una campanya electoral. Joan Caball creu que les mobilitzacions ajuden a "prendre partit" perquè "dones avantatge a aquell qui hi és i invisibilitzes a aquell qui no".

Per això, el portaveu d'Unió de Pagesos defensa altres mesures que aportin "solucions" als problemes de la pagesia. Caball afegeix que no vol intervenir en la campanya política perquè tampoc li agrada que els polítics intervinguin en la campanya que fan els sindicats.

De tota manera, el líder del sindicat retreu que col·lectius com Revolta Pagesa s'erigeixin com a moviments representatius del sector. "El que crida més només fa això, cridar". Per això anima als nous col·lectius que es presentin en les pròximes eleccions sindicals.

Acords amb altres organitzacions

En paral·lel, Unió de Pagesos ha signat un acord amb l'organització Confederation Paysanne que hi ha a la Catalunya Nord. L'objectiu és "trobar aliats" que defensin un model de "pagesia familiar" que és el que exigeixen a la Unió Europea. Si bé Caball ha anunciat que no vol intervenir en la campanya de les eleccions europees, el coordinador nacional apunta que el Parlament Europeu i la Comissió Europea sortint hauran de legislar sobre el sector.

Joan Caball exigeix a les institucions que treballin per unes directives que defensin el model europeu de petites produccions agrícoles i ramaderes en detriment de les grans indústries agroalimentàries. "Si no defensem el model familiar, quedaran quatre empreses que ho portaran tot", ha afegit el portaveu dels pagesos catalans.

Per això demanen que les institucions europees facin normatives que reflecteixin la diversitat d'Europa, ja que Joan Caball apunta que no funcionen igual a Dinamarca que a l'arc mediterrani. Per defensar aquest model, Unió de Pagesos aposta per fer "una lluita unitària" amb organitzacions com ara Confederation Paysanne. Ara, volen trobar altres socis d'altres punts d'Europa amb objectius similars.