S'Agaró inicia la celebració del seu centenari i inaugura una estàtua a Josep Ensesa

Durant l'acte s'ha engegat també una exposició sobre la història del projecte residencial

Un centenar de persones ha assistit aquest dissabte al migdia a la inauguració de la programació del centenari de la creació del projecte urbanístic de S'Agaró. L'artífex de la iniciativa, Josep Ensesa Gubert, hi ha estat homenatjat amb una escultura feta de bronze i que reprodueix a mida real un posat característic de l'empresari -hi apareix encorbat, reposant un braç sobre el genoll que té doblegat i mirant endavant-.

Per fer l'escultura, la família s'ha inspirat en una fotografia de quan Josep Ensesa rondava els 40 anys. Així ho ha explicat la seva neta Virgina, que és també la presidenta de l'associació S'Agaró 100.

"Vam escollir aquesta fotografia perquè el defineix moltíssim i l'hem col·locat d'esquena al mar perquè miri part de la seva obra", ha detallat. Pel que fa a la construcció de l'estàtua, s'ha fet a partir de desenvolupar la imatge amb tecnologia 3D. Després, Benito Urban s'ha encarregat de fer-ne el motlle i acabar conformant l'estàtua amb bronze.

L'estàtua ha estat promoguda pels quinze nets de Josep Ensesa. "Li devíem aquest homenatge, tota la família", ha dit Virgina Ensesa, que considera que "el centenari ha estat un bon moment per fer-li el reconeixement que encara no se li havia fet".

La presidenta de S'Agaró 100 ha definit el seu avi com "una persona amb determinació i visionària, que tenia clar com havia de ser el turisme de qualitat i sostenible i que va establir normes urbanístiques que encara són vigents". En definitiva, "una persona que va aconseguir fer realitat el seu somni que era el de construir una ciutat jardí".

En aquesta línia, també s'ha expressat l'alcalde de Castell-Platja d'Aro, Maurici Jiménez, que ha dit que "gràcies a la visió de Josep Ensesa, un terreny erm es va convertir en un espai d'acollida per a moltíssima gent".

A més, Jiménez ha considerat que "l'espai va representar un abans i un després pel municipi, suposant l'inici del turisme". Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha afirmat que la visió d'Ensesa "ha ajudat a atorgar prestigi a la Costa Brava i que molta gent ho hagi viscut com un indret turístic de qualitat". 

L'ideòleg del projecte residencial de S'Agaró

Josep Ensesa Gubert (1892-1981) era un apassionat de l'arquitectura. Fill de l'industrial gironí Josep Ensesa Pujades, es va formar a França, Anglaterra i a l'Escola Industrial de Terrassa per convertir-se en el futur hereu del conglomerat d'empreses familiar.

A principis dels anys 20, va persuadir al seu pare perquè comprés les terres que s'ubicaven entre la badia de Sant Pol i la llarga platja de Sa Conca, al nord de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). La zona no tenia nom, així que la família va decidir dir-li com el rierol que hi descorria, l'Agaró. La joia principal del projecte era l'Hostal de La Gavina.

És en aquest indret on Josep Ensesa, que admirava el concepte basat en la ciutat jardí, va fixar les normatives urbanístiques que han permès concebre S'Agaró com és ara. Actualment, de les 170 parecl·les disponibles només n'hi ha quatre que no estiguin edificades.

Exposició al camí de ronda

Aquest dissabte al migdia també s'ha inaugurat la mostra exterior 'S'Agaró 1924-2024', que s'articula al voltant dels continguts claus que conformen la història recent de S'Agaró i el seu camí de ronda.

L'objectiu és que el visitant viatgi a través de l'arquitectura, la geografia de l'entorn, la vida social i cultural i la seva història, tot recorrent el camí de ronda on s'han instal·lat una sèrie de panells informatius. L'exposició podrà visitar-se fins al 15 de gener de 2025.

A més, s'ha habilitat l'opció de contractar visites guiades grupals amb reserva prèvia, que ofereix l'Ajuntament de Castell d'Aro, Platja d'Aro i S'Agaró.

Celebració del centenari

Els actes de celebració del centenari de S'Agaró continuaran el 4 de juny a les sis de la tarda amb la presentació del llibre que s'ha fet per l'efemèride a la Llibreria Ona. El 27 de juny, s'inaugurarà al Palau Robert de Barcelona l'exposició 'S'Agaró 1924-2024. Arquitectura i cultura a la Costa Brava', amb la col·laboració de la Fundació Masó. La mostra romandrà oberta al públic fins al 29 de desembre.

Més tard, el 13 de juliol, l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro i S'Agaró inaugura una exposició per explicar la vinculació entre S'Agaró i el cinema. Des de llavors i fins a l'11 de setembre s'organitzaran sessions de cinema a la fresca a l'Espai Masia Bas de Platja d'Aro per recordar pel·lícules, sèries i les grans estrelles que han passat per S'Agaró.

El 20 de juliol, es farà el concert del centenari a càrrec del tenor Josep Carreras. I el 26 de juliol, se celebrarà la Festa dels Sentits a la 'Senya Blanca', un esdeveniment gastronòmic amb diversos xefs reconeguts internacionalment. El 15 d'agost, s'ha programat la regata del Centenari S'Agaró – Trofeu Barnes. Hi participaran clubs nàutics de la zona i acabarà amb un castell de focs artificials a la nit.

A més, durant tot l'estiu es podrà veure l'evolució i la història de dos dels hotels més emblemàtics de S'Agaró (Hostal de La Gavina i de S'Agaró Hotel) al seu interior i descobrir quins han estat els seus visitants més il·lustres.

Per últim, el 16 de desembre s'inaugurarà a la Casa de Cultura de Girona l'exposició 'S'Agaró 1924-2024. Arquitectura i cultura a la Costa Brava', també en col·laboració de la Fundació Masó. Aquesta mostra podrà visitar-se fins al 15 de febrer de 2025, un mes més tard que l'habilitada al camí de ronda de S'Agaró.