Una òpera carregada de drama, guerra, amor i venjança arriba a Peralada

'Norma' de Vicenzo Bellini arriba al festival el proper 6 d'agost

És la primera vegada que l'òpera 'Norma' de Vicenzo Bellini arriba al Festival de Peralada i ho farà el 6 d'agost. Amb la direcció escènica de Susana Gómez, la direcció musical de Carlo Montanaro i amb Sondra Radvanovsky en el paper de Norma, l'equip del muntatge espera fer història, com ha dit la mateixa Radvanovsky. 'Norma' és una història dramàtica, de guerra, amor i venjança i que transcorre a mitjans del segle I abans de Crist a una Galia ocupada pels romans, però que Goméz n'ha preferit fer una versió atemporal.


L'òpera, amb un repartiment de luxe, compta amb la participació del Cor de Cambra del Palau de la Música i l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). 'Norma' és una tragèdia lírica es divideix en dos actes amb la música de Bellini i un llibret de Felice Romani basada en l'obra d'Alexandre Soumet i l'acció transcorre a mitjans del segle I abans de Crist a una Galia ocupada per les tropes de l'exèrcit romà i té com a protagonista la sacerdotessa d'Irminsul Norma. La directora d'escena ha explicat que la posada en escena és atemporal i ha recalcat que en el vestuari no s'ha volgut marcar una època molt concreta.

Després de mostrar la seva satisfacció per estar a Peralada i la sorpresa satisfactòria que ha estat treballar amb l'OBC i el Cor de Cambra, el director musical, Carlo Montanaro, ha assenyalat que és una òpera molt difícil per a tothom i en el qual cap paper és secundari. La mateixa Radvanovsky ha explicat que Norma és un paper molt especial i que qualsevol s'ho de repensar abans d'acceptar-lo perquè "té dificultats vocals i va acompanyat per tota la història de 'Norma'".

De fet, ha apuntat que un abans d'escoltar les gravacions de Caballé o de Callas o altres. Radvanovsky ha apuntat que 'Norma' té molta història, però ha assegurat que té confiança que ells també en faran a Peralada perquè "hi ha una magnífica producció i repartiment i l'entorn és un privilegi".

La directora d'escena ha explicat que aquesta producció va anar creixent fins a convertir-se en el muntatge que es podrà veure aquest dimarts. Susana Gómez ha explicat que l'obra es basa en "la importància de les relacions i conflictes dels personatges". En aquest context, ha remarcat que han focalitzat el muntatge sobre el drama que presenta Norma i ha ressaltat que per fer-ho ha comptat amb uns intèrprets i cantants fantàstics. A més de Radvanovsky, també hi actuen Marina Prudenskaya, Josep Bros, Carlo Colombara, Mireia Pintó i Jon Plazola. Bros ha destacat que és un espectacle "molt matisat, polit i amb un joc de llums i escènic en el qual la relació entre personatges serà molt productiva".

Josep Vila, director del Cor de Cambra del Palau, ha manifestat que és "un plaer enorme treballar amb un director de la categoria" de Montanaro. "El Cor de Cambra fa repertoris molt variats i les trobades amb òpera són puntuals", ha dit per manifestar després que ha anat molt bé que "el mestre els introdueixi de nou en l'estil l'escència d'aquesta música".

Per la seva part, Oriol Aguilà, director del Festival Castell de Peralada, ha remarcat que 'Norma' no havia anat mai al certamen i ha explicat que dedicaran la funció a Francesc Fontanals, qui va ser un dels fundadors del festival.