Figueres farà front comú amb Barcelona i Girona per reclamar la modificació del pla Montoro

Qualifiquen la mesura de "trampa"

Figueres no optarà al pla Montoro de pagament a proveïdors si l'Estat no fa marxa enrere en la seva voluntat de vincular els ajuts al deute que la Generalitat té amb els ajuntaments. Així ho ha assegurat el primer tinent d'alcalde, Manel Toro, que ha qualificat de "trampa" la modificació del pla per part de l'Estat.

En aquest sentit, Toro ha explicat que el consistori figuerenc té liquiditat per afrontar els 800.000 euros que deu als seus proveïdors, però que, amb la reforma de la llei, si no opta als fon estatal no podrà rebre tres dels sis milions que la Generalitat deu al consistori.

És per això que Figueres, junt amb Barcelona i Girona, faran front comú per reclamar la rectificació de la llei.

Manel Toro ha explicat, com ja es va fer públic en el darrer ple de l'ajuntament, que el consistori figuerenc ha fet un "esforç" per reduir a 800.000 euros el que deu als seus proveïdors. Una xifra que contrasta amb els 2,1 milions que devia a primers de juliol i que correspon als pagaments de les factures inferiors a 60 dies.


És per això, i en vista a la bona situació de la tresoreria municipal, que l'Ajuntament de Figueres estava estudiant no acollir-se a l'anomenat pla Montoro de pagament a proveïdors. Una decisió, ha puntualitzat Toro, que estava subjecte al cobrament de tres dels sis milions d'euros que la Generalitat, que sí optarà al pla estatal, deu al consistori figuerenc.

És a dir, ha explicat Toro, que amb els tres milions d'euros de les transferències de la Generalitat i la possibilitat de demanar una pòlissa de crèdit en millors condicions que les exigides pel pla Montoro, l'Ajuntament de Figueres es veia en condicions de garantir de cara el 2014 el pagament a proveïdors a 60 dies i, fins i tot, rebaixar-ho a 30 dies.

Una situació, ha lamentat Toro, que ha fet un gir de noranta graus amb la modificació legislativa de l'Estat que supedita el cobrament de les transferències pendents de la Generalitat als ajuntaments al fet que aquests optin al pla estatal. Una modificació, ha assegurat Toro, que "penalitza" els ajuntaments més sanejats econòmicament i que "redueix el marge de maniobra" del consistori figuerenc a l'hora de planificar el seu pressupost.
 

És en aquest sentit que Manel Toro ha assegurat que Figueres farà front comú amb Barcelona i Girona, que també estan al dia dels seus pagaments a proveïdors, per reclamar a l'Estat que faci marxa enrere i permeti que els ajuntaments que no optin al pla de pagament a proveïdors puguin rebre les partides que els deu l'administració autonòmica. Així, Toro ha assegurat que s'"està fent un treball conjunt" entre els ajuntaments "que són bons pagadors" per provocar un canvi en aquesta normativa.

Amb tot, Toro ha alertat que si l'Estat manté la seva postura actual, Figueres es podria "veure obligada" a optar al pla Montoro per cobrar el que li deu la Generalitat. En aquest sentit, ha assegurat que la modificació legislativa de l'Estat "és una manera estranya que s'han inventat" per finançar les administracions autonòmiques, en aquest cas concret la Generalitat, i no als ajuntaments com era el propòsit inicial.