Vergés (Junts) reivindica Girona com el ''bastió'' de Puigdemont

Cañigueral (ERC) admet que els mals resultats els aboca a l'oposició

El cap de llista de Junts+ a les comarques gironines, Salvador Vergés, ha reivindicat la demarcació com el "bastió" de Puigdemont i ha remarcat que, amb set diputats i un increment en percentatge de vots, han consolidat els resultats del 2021.

La formació és la que ha rebut més suports, seguida del PSC, que ha guanyat un diputat més. La seva cap de llista, Sílvia Paneque, ha subratllat que el quart escó ha contribuït a una victòria "contundent i històrica" dels socialistes a Catalunya.

En tercer lloc, i després de perdre dos diputats, la cap de llista d'ERC, Laia Cañigueral, ha admès els mals resultats i creu que han de treballar "des de l'oposició". El candidat del PP, Jaume Veray, ha celebrat que han "tornat" al Parlament amb un diputat.

Junts+ ha seguit la nit electoral des de la seva seu de Girona, situada a la travessia del carril. Cap a les onze de la nit, i un cop Puigdemont ha intervingut des d'Argelers, el cap de llista Salvador Vergés ha celebrat la victòria a la demarcació. Per a Junts+, aquest 12-M no tan sols consolida els set diputats que van obtenir als comicis del 2021, sinó que també els ha suposat aconseguit un 2,1% més de suports a la demarcació.

"Són uns molt bons resultats i ens en felicitem; hem guanyat a totes i a cadascuna de les comarques de la circumscripció", ha subratllat Vergés, mentre els qui s'han reunit a la seu l'aplaudien. Entre ells, la diputada per Madrid Marta Madrenas, diversos alcaldes i la vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis.

Vergés ha dit que, com no podia ser d'altra manera, posen els set diputats "a disposició del president Puigdemont perquè pugui fer que a la Generalitat de Catalunya hi hagi un govern sòlid que pugui ser d'obediència estrictament catalana".

A més, el cap de llista de Junts+ també ha reivindicat que les comarques gironines són, precisament, "el bastió" de Puigdemont, i que aquest 12-M també els pertocava "ser dignes d'aquest moment històric". "D'aquest tot o res, amb què ell s'ha posat a disposició del poble de Catalunya, dient que torna de l'exili passi el que passi", ha afegit. "A nosaltres ens pertocava preparar el terreny, i des de Girona és el que hem fet: repetint aquest resultat, que ja per si sol era molt bo, i mantenint els set diputats en circumstàncies especialment difícils", ha conclòs Vergés.

Quart diputat del PSC i victòria "contundent

El PSC ha sumat un diputat més que en les darreres eleccions a la demarcació. L'augment de vots s'ha traduït en quatre escons per als socialistes. A la seu del partit, situada al carrer de la Salle de Girona, els aplaudiments i els crits cridant 'Visca, visca, visca, Catalunya socialista' han començat quan l'escrutini fregava gairebé el 100% i coincidint amb la sortida de la cap de llista, Sílvia Paneque, a la sala on hi havia afiliats i simpatitzants del partit seguint els resultats.

Paneque anirà al Parlament acompanyada de Víctor Puga, Mónica Ríos i Francesc Jesús Becerra. "A les comarques gironines es veu l'arrelament del PSC, el projecte va aprofundint i sumem un nou diputat, en Jesús", ha celebrat la candidata.

La cap de llista ha remarcat que és la segona vegada que el PSC guanya les eleccions al Parlament: "I en aquest cas, ho hem fet amb contundència, amb una victòria històrica. I no només en vots, també en escons". Sílvia Paneque ha reivindicat el paper dels socialistes: "Ho dic també per la imatge que sovint s'ha volgut donar sobre qui pertany a les comarques gironines. El nostre projecte hi és d'una manera contundent i clara, com demostren les victòries del últims temps a la ciutat de Girona, a la línia de costa i la d'avui a Catalunya.

Per a Paneque, això "consolida la fortalesa del projecte socialista", també a la demarcació amb la suma del quart diputat. A la demarcació han aconseguit un 19,51% dels vots. Això implica 4,34 punts per sobre dels resultats que va obtenir el 2021, quan Paneque també liderava la llista del PSC a la demarcació.

"Farem la reflexió que convingui"

Des d'ERC, la cap de llista per Girona i actual delegada del Govern, Laia Cañigueral, s'ha expressat en la mateixa línia que ho ha fet Pere Aragonès. "No són uns bons resultats ni per a Esquerra ni per al país, des de la nostra manera d'entendre", ha dit. Cañigueral ha donat l'enhorabona als socialistes, ha agraït el suport d'aquells qui han fet confiança als republicans a les urnes i ja ha avançat que faran autocrítica.

"Farem la reflexió que convingui: però de moment entenem que, com ja ha explicat el president, el missatge de la ciutadania és que allà on ens pertoca seguir treballant per la llibertat del país i la millora de la qualitat de vida dels catalans i les catalanes és des de l'oposició", ha afirmat. "Esquerra és un partit amb 93 anys d'història, portem molt temps treballant per aquests valors i ho continuarem fent", ha conclòs Cañigueral, sense deixar d'expressar -això sí- la seva "preocupació" per "l'augment de l'extrema dreta i l'espanyolisme tant a Girona com a Catalunya" que deixa el mapa electoral d'aquest 12-M.

El PP ha "tornat"

El cap de llista del PP a les comarques gironines, Jaume Veray, ha celebrat els resultats de les eleccions al Parlament amb una frase clara i directa: "Hem tornat". El partit ha recuperat l'escó que va perdre l'any 2017. La candidatura liderada per Veray ha aconseguit un 6,53% dels vots, 4,54 punts per sobre del 2021, i ha superat per la mínima a Vox.

"Hem tornat, però és que mai hem marxat", ha afirmat el cap de llista que ha remarcat que els resultats d'aquesta nit "no són només una victòria per al PPC, sinó que són una victòria del seny català". "El pla Catalunya ens permetrà d'una vegada per totes passar pàgina de la dècada perduda que portem seguint polítiques socialistes, nacionalistes i independentistes", ha exposat Veray que ha volgut posar en valor el suport que han rebut dels líders del partit durant la campanya electoral.